Osannolik avslutning: Ludwigshafen kvar i Bundesliga – Gummersbach degraderat

Ludwigshafen 2018-19. Foto: Ludwigshafen

Vilken rafflande avslutning det blev i Bundesligas bottenstrid. Mot alla odds lyckades Ludwigshafen hålla sig kvar – det innebär att Gummersbach för första gången någonsin åker ur Bundesliga.

Ludwigshafen har länge varit helt uträknat vad gäller möjligheterna att spela i Bundesliga den kommande säsongen. Men så hände något. Det startade med en oavgjord match mot Stuttgart och sedan tre raka segrar: mot Bergischer, Rhein-Neckar Löwen och så idag mot GWD Minden. Ludwigshafen tog alltså sju poäng under Bundesligas 30 första omgångar och sedan sju poäng under de fyra sista.

Samtidigt stod det klart före matchen att seger inte skulle räcka för Ludwigshafen utan matchen mellan bottenkonkurrenterna Bietigheim och Gummersbach inte fick sluta med seger till något av lagen. Och precis så blev det. Gummersbach hade chansen att vinna men slarvade på slutet och matchen slutade 25–25.

Avslutningen på Ludwigshafens match blev dramatisk den också. Med 28 sekunder kvar satte Jonathan Scholz dit matchens sista mål till 31–30 och då var saken biff. Ludwigshafen spelar i Bundesliga nästa säsong medan Gummersbach och Bietigheim får ladda om i Zweite.

Därmed blir nästa säsong den första någonsin i Bundesliga utan Gummersbach efter 53 säsonger och 12 mästerskapstitlar. Dessutom har Gummersbach fem guld i Champions League. En klubb som haft spelare och ledare som Heiner Brand, Stefan Kretzchmar, Gudjon Valur Sigurdsson, Daniel Narcisse och Kyung-Shin Yoon.