Varbergs tränare Hans Karlsson inför Svenska Cupen: ”Bra att fler klubbar får synas”

Varbergs tränare Hans Karlsson. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Imorgon är det dags för premiär i Svenska Cupen. I öppningsmatchen tar HK Varberg emot HIF Karlskrona i Arena Varberg. Handbollskanalen pratade med Varbergs tränare, Hasse Karlsson, inför mötet.

Matcherna haglar tätt inom den närmaste veckan när Svenska Cupen nu gör comeback i svensk handboll. Imorgon, på premiärdagen, är det dock bara en som spelas. HK Varberg tar emot HIF Karlskrona, i en match mellan två lag som båda siktar på att avancera till Handbollsligan den här säsongen.

Varbergs tränare, Hasse Karlsson, tror att cupen kan bli ett bra steg för svensk handboll.

– Jag tycker att det är bra på många sätt. Dels – nu är vi ju inte kvar i ligan – men det är ett bra alternativ till polspelet. Jag tror också det blir bra för allsvenska klubbar att få mäta sig med lagen i Handbollsligan. Det blir lite speciellt det här året eftersom det är det första, men på sikt hoppas jag att det blir ännu flera klubbar som får synas och visa upp sig. Det tror jag kan gynna handbollen framöver, säger han till Handbollskanalen.

Försäsongen har dragit igång på allvar och Varberg har hunnit med två träningsmatcher inför morgondagens möte. I den första matchen vann laget hemma mot Alingsås.

– Det var en fin match. Det var första gången sedan pandemin som vi kunde ha publik på läktarna. Det är ju det enskilt största man saknat under den här perioden, säger han.

Därefter blev det förlust mot OV Helsingborg.

– Det känns som att vi har fått dras med dem varje säsong under de senaste fem-sex åren, vilken serie vi än spelar i, säger han.

OV Helsingborg åkte ur högstaligan efter den förra säsongen – en säsong som slutade med besvikelse också för HK Varberg. Det skiljde till slut en poäng upp till Aranäs ovanför kvalstrecket och klubben tvingades ned till Allsvenskan.

– Klart att det var tufft och vi fick tycka synd om oss själva ett tag, men nu känns det spännande med den nya utmaningen. Vi känner att vi vill vara med i topp fyra och ha möjlighet att ta oss tillbaka, säger han.

Truppen ser lite annorlunda ut jämfört med den förra säsongen, klubben vill satsa på framtiden och har värvat ungt. Två av hans spelare kommer att missa morgondagens match eftersom de är i Kroatien och spelar EM med det svenska U19-landslaget.

– Ja, Oskar Davidsson och Julian Sjögren är med där och det är klart att vi vill ha med dem i landslaget, det är jätteroligt för dem att få den chansen.

Hasse Karlsson medger att det tidiga schemat i cupen gör att matcherna kommer att präglas lite av att det fortfarande är försäsong.

– Det är väl lite av en kombination. Det är ju såklart att man vill vinna alla matcher, det blir ju bra matcher mot ligalag och en chans att mäta sina krafter. Samtidigt så tror jag att vi likt många lag har planerat in färre träningsmatcher. Självklart vill man ju vinna matcherna, men det är klart att vi kanske kommit lite längre i vår process när serien närmar sig, säger han.

– Och det här med shoot-out och handikapp, det får vi väl analysera senare hur uppskattat det blir av publiken, avslutar han.

Shoot-out inleder alla matcher

En extra krydda i Svenska Cupen är att varje match inleds med shoot-out-skytte. I tävlingen tillämpas ett handikappsystem, vilket innebär att lag från lägre division får genomföra tre shoot-out-skott per nivåskillnad. Dock är taket för antalet skott sex. Om två lag från samma division möts så får båda lagen genomföra tre shoot-out-skott var.

Efter avslutat gruppspel kommer de 16 främsta lagen att spela slutspel, som alltså inleds med åttondelsfinaler. Lagen spelar då varsin hemmamatch. Samma sak gäller i kvartsfinalerna. Säsongen 2021-2022 spelas även semifinaler och final med två matcher, men till kommande säsonger är det tänkt att det ska införas ett upplägg med semifinaler och final under en helg. Vinnaren i Svenska Cupen tilldelas en plats i kommande säsongs Europacupspel.

Alla tider och datum för matcherna i Svenska Cupen kan du finna här:

Handbollskanalen/live

och här:

Svenskhandboll.se

Samtliga matcher sänds på Solidsport