Rimbo och Kungälv bjöd på rysare – och sex andra resultat

Endrit Abdullahi. Foto (arkiv): Bo Andersson

Sju matcher avgjordes idag under Svenska cupens första omgång. Lugi övertygade i storsegern mot Torslanda, medan Rimbo vann en riktig rysare mot Kungälv. 

AIK – Hallby 21-28 

AIK tog emot Handbollsligalaget Hallby i Solnahallen – men det tillresta Jönköpingslaget drog det längsta strået.

Det var dock AIK som var vassast i första halvlek, som Solnalaget vann med 12-9. När lagen kom ut efter halvtidsvilan fick publiken dock se en total scenförändring. Hallby gick från 10-12 till 18-12 efter åtta raka mål. Och sedan rullade det på fint för de blåklädda gästerna. Matchen slutade 28-21 och Hallby kan inkassera säsongens första tvåpoängare.

Gustaf Wedberg var målbäst med åtta fullträffar.

”Marcus Holmén står för en bra insats i målet med många fina räddningar. Gustaf Wedberg och Albin Broman visar klass i avsluten framåt där Gustaf gör åtta mål och Albin fem.”, skriver Hallby på klubbens hemsida.

IFK Ystad – Amo HK 29-27

Amo hade ett gyllende år i Svenska Cupen ifjol, där man gick hela vägen till semifinal. Årets turnering startade dock inte lite bra.

IFK Ystad och Amo är numera kollegor i Allsvenskan, efter att Skånelaget åkt ut högstaserien ifjol. Och kanske var det rutinen från Handbollsligan som avgjorde dagens match?

Framför allt kan Ystad tacka veteranen och nyförvärvet Dalibor Doder för dagens vinst. Den tidigare landslagsspelaren var glödhet och gjorde tio mål i dagens match. Doder säkerställde också slutresultatet när han gjorde 29-27 i matchens slutskede.

Kärra – HK Malmö 20-27 

Kärra har en tuff säsong i ryggen, där laget endast kammade hem elva poäng i Allsvenskan och flyttades ner till division ett. Nu får laget dessutom en tuff start i årets Svenska cup.

Kärra började matchen med att sätta fyra av sex shoot out-straffar, och sedan lyckades de behålla ledningen fram till matchminut 18. Adam Tumba gjorde 10-10 och sedan tog Malmö över greppet om matchen. Kärra kämpade dock på bra och släppte aldrig riktigt iväg gästerna – fram till att Malmö fick göra fem raka mål under sju minuter i slutet av matchen.

Matchen slutade 20-27 och HK Malmö kan åka tillbaka till Skåne med två poäng.

Torslanda – Lugi 24-39

Förra årets finallag i cupen, Lugi, ställdes idag mot Allsvenska Torslanda – ett lag som dock var nära på att åka ur ligan förra säsongen. Lugi var stora favoriter inför matchen – och gjorde ingen besviken.

Lugi dundrade på genom hela matchen och var totaldominanta i andra halvlek. Lundalaget petade in dubbelt så många mål som Torslanda och vann till slut matchen med övertygande 39-24. Lugi fick alltså en flygande start på årets cup och är ett steg på vägen mot titeln.

Varberg – Aranäs 32-27 

Varberg bjöd in Aranäs på ett Hallandsderby med publiken i ryggen. De grönklädda tog ett grepp om matchen i slutet av första halvlek, då man gick upp i en fyramålsledning. Ett grepp de minst sagt behöll även sista 30 minuterna. Aranäs må nästan ha kommit ikapp i början av andra halvlek, men sedan var det Varberg för hela slanten.

Ledningen var ett tag uppe i åtta mål, men landade till slut på fem. Hemmalaget vann derbyt med 32-27.

”Våra grabbar krigade tillsammans på ett fantastiskt sett matchen igenom & var det bättre laget vilket resulterade i en stabil femmålsseger. Försvaret hade bra koll på Aranäs anfallsspelare & Calle var stabil i mål. Anfallsmässigt flöt spelet på väldigt fint & killarna spelade sig till många fina lägen!”, skriver Varberg på klubbens hemsida.

Rimbo – Kungälv 37-36 

De Allsvenska kollegorna Rimbo och Kungälv bjöd på en riktig rysare i den lilla uppländska orten. Men i första halvlek var det mest hemmalaget det handlade om.

Efter att matchen fått en jämn start gick Rimbo först från 10-10 till 14-10 och sedan från 14-11 till 19-11. Och sedan lät man inte gästerna få någon tätkänning i resten halvlek (23-15).

Men så kom halvtidsvilan och gästerna hann prata ihop sig om vad som inte funkat, och sedan hände det som ibland händer i handbollsmatcher – de byter totalt karaktär. I halvlekens första minuter gjorde Kungälv fyra snabba mål och sedan var de ikapp i matchminut 41. Därifrån var det Rimbo som tog tillbaka greppet och med 58.17 på klockan hade hemmalaget betryggande 36-32. Men så hände det som också ibland händer under handbollsmatcher – man slappnar av.

Inom loppet av 70 sekunder gjorde Kungälv fyra raka mål och plötsligt visade tavlan 36-36. Men så fick Jeff Tollbring ett sista skott på sig att avgöra matchen. Med fem sekunder kvar gjorde han 37-36 till Rimbo – som kunde pusta ut och inkassera två poäng. Men kanske är Kungälv värda en tapperhetspoäng? Matchen borde varit avgjord vid flera tillfällen, men gästerna vägrade ge upp.

Emil Lennartsson och Hannes Rybo stod för tio mål vardera för Kungälv, medan Endrit Abdullahi gjorde var målbäst i Rimbo med nio rullträffar.

Tyresö – Önnered 30-32

Det var en hyfsat jämn första halvlek mellan Tyresö och Önnered, där matchen svängde fram och tillbaka utan att någon av lagen fick något riktigt grepp om matchen. Och det var precis så början av andra halvlek fortsatte.

Åtta minuter in i andra halvlek gjorde dock Önnered fyra raka mål och gick upp till 25-20, men så var det Tyresös tur att dundra in mål. 25-20 blev till 25-24, men i slutändan var det ändå gästerna som var det bättre laget. Önnered vann matchen med 32-30.

Dagens matcher i Svenska cupen: 

AIK – Hallby 21-28
IFK Ystad – Amo HK 29-27
Kärra – HK Malmö 20-27
Torslanda – Lugi 24-39
Varberg – Aranäs 32-27
Rimbo – Kungälv 37-36
Tyresö – Önnered 30-32