GT Söder utan chans i premiären

Johanna Widgren försöker bryta sig förbi Emma Lindqvist och Sofia Hvenfelt. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån.

En lovande start, men det blev betydligt tyngre för nykomlingen. GT Söder mötte mer betrodda H65 Höör och fick pisk med 14–34. – Vi får ändå vara nöjda med första, i andra fungerar nästan ingenting, sade Johanna Widgren efteråt. 

Inledningen innehöll omställningar och entusiasm från hemmalaget. Samtidigt gjorde H65 av med bollen förvånansvärt lätt och idkade en del övermod i passningsspelet.

Med den tidigare Guifduon Josefin Johansson och Sofia Tenglin var GT Söder i 2–1-ledning. Johanna Widgren tog över prickskyttet och vågade ta i från tårna.

– Vi spelar för varandra, vågar hjälpa till bakåt och går i egna lägen, sade fyramålsskytten om hemmalagets start.

En scenförändring låg på lut med gästernas spirande andrafas. Spelet gick i stå för GT Söder och tio mållösa Söder-minuter med individuella aktioner öppnade för ett farligt bortaryck.

– Dåliga passningar, många tekniska fel, sade Widgren.

Irma Schjött växte mellan stolparna, knep avsluten från trängda lägen och hann ta position när de blåklädda valde att avlossa med överdriven säkerhetsmarginal till försvaret.

Lika på fem hann bli 5–12 innan publiken i Söders nya borg fick leva ut uppdämd energi för ett lyckat avslut.

Det bekom knappast H65 som tände till på allvar, exempelvis Emma Rask som tog vid där hon slutade EC-helgen senast.

När Widgren stängde hemmaskyttet innan paus kom 8–16 upp på tavlan. Med andra ord, ett hopplöst underläge halvvägs.

– Vi ville fortsätta som vi började första, men det blev inte så, sade Widgren när hon bevittnat hela raset.

För att undvika sparlåga skickade H65 Höör in nya aktörer. Gry Bergdahl var omutlig i målet medan Evelina Källhage hade överskott på resurser, utmanade med fart längs kanten och fyllde på målprotokollet kvickt med sju fullträffar.

Alma Skretting som lär har ha längtat efter premiären mer än vanligt med tanke på sin långtidsskada kom in och nätade i debuten. Avståndet efter tydlig klasskillnad stannade på 20 bollar.

Vad gör ni om ni kommer ur gängorna igen?

– Vi måste hitta något sätt att få tillbaka lugnet, får ha någon om styr upp det. Vi kan inte kasta bort så många bollar, sade Widgren.

När det saftiga nederlaget ska smältas kan hennes kunskap av tidigare ligadebuter komma väl till pass. Det var stora siffror i baken även när Boden Handboll, med niometaren i aktion, gjorde SHE-debut för tre år sedan.

– Vi får försöka ta med oss första delen av första halvlek. Då var vi bra och vi var med, resten kan vi göra mycket bättre, sade Widgren i summeringen av 2019-premiären med GT Söder.

GT Söder–H65 Höör 14–34 (8–16)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>