Per Carléns kamp mot cancern

Per Carlén. Foto: BILDBYRÅN.

Handbollslegenden Per Carlén, en av nyckelprofilerna i det framgångsrika ”Bengan Boys”-landslaget från 1990-talet, har nyligen delat med sig av sin kamp mot cancer.

Under 1990-talet strålade han som en hyllad stjärna i det svenska handbollslandslaget och var en kär medlem av det legendariska ”Bengan Boys”-gänget. Med en imponerande karriär som sträckte sig över årtionden var han en av de mest framträdande svenska spelarna på planen. Efter att ha avslutat sin glansdag som spelare valde han att inte bara lämna skorna på hyllan utan också att fortsätta sitt engagemang för sporten som en expertkommentator och handbollstränare.

Det var i april förra året som Per Carlén märkte att det inte stod rätt till med tarmarna och sökte vård.

– Jag inser direkt att något är fel så jag skickar i väg ett avföringsprov. Det tar tre dagar så ringer de om att de hittat blod i avföringen, säger Carlén till Helsingborgs Dagblad.

Upptäckten av cancer

Det visade sig vara en tumör i tjocktarmen, som även spridit sig till levern och lungorna. För denna idrottsman, som under tre decennier njöt av god hälsa, kom diagnosen som en överraskande och hård käftsmäll.

– Man hittade metastaser i både levern och lungorna. Från fullt frisk i 30 år fick man en riktig käftsmäll, kan man säga, säger Carlén i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Idrottsmän blir sjuka precis som alla andra människor. Men när de blir sjuka har de en fördel: Dels har de en kropp som gör att de har större reserver och dels den mentala styrkan. Per ska gå igenom detta. Det är ingen walk in the park, det har varit tufft, men han har bestämt sig för att göra det, säger Åke Andrén-Sandberg, Per Carléns personliga läkare och vän, i TV4:s Nyhetsmorgon.

Förändringar i vana och livsstil

För tillfället mår Carlén, som fick palliativ vård, bättre än på länge. Läkarna bedömer att hans lever och tjocktarm är friska och att behandlingen har haft den önskade effekten. Även om han har gjort betydande framsteg är att hans kamp mot cancern inte över. Detta eftersom det fortfarande kan finnas mikroskopiska cancerceller som vilar. För att öka sina chanser till återhämtning har han valt att omforma sin livsstil genom att avstå från sötsaker och alkohol.

Enligt Åke Andrén-Sandberg är Carlén för närvarande fri från uppenbar cancer sett ur ett medicinskt perspektiv under sin intervju i TV4:s Nyhetsmorgon. Trots detta kommer han att följas upp enligt ett strikt schema likt alla andra cancerpatienter. Det är viktigt att notera att en fullständig friskförklaring inte ges förrän fem år efter avslutad behandling.

– Jag har gått igenom operationerna och nu är det ”slutspel”. De har tagit nya röntgenbilder på lungorna och de här metastaserna ser de inte. De är så små eller helt utdöda av cellgifterna – så nu är det efterbehandling. Levern är friskskriven och tumören i tjocktarmen är opererad, så nu är det bara lungorna kvar, säger Per Carlén.

Länk: Här berättar handbollslegendaren Per Carlén om sin cancer