Hög klass på första semifinalen

Höörs målvakt Gry Bergdahl. Foto: Mats Javerud / BILDBYRÅN.

Dags för semifinaler och final i damernas cupspel. Fyra av landets bästa lag gör upp om titeln under lördag-söndag. Men egentligen saknas ett lag, Skuru, som toppar Handbollsligan Dam men åkte ut i cupen i en dramatisk kvartsfinal mot Önnered. Finalspelet, som avgörs i Alingsås, drog igång med Önnered – Höör.

Matchen inleddes med en shoot-out där Önnered fick ett måls övertag. Sen blev det ett kortare uppehåll då vattendroppar läckte in på plan.

När matchen väl kom igång sken det tydligt igenom att båda lagen var något vilsna med ett avslaget mod i det offensiva spelet. Målsnålt och tätt är beskrivningen med Höör som oftast låg i ledning, i stunder med tre mål.

Men efter 20 minuter började Önnered vakna till och släppa loss sina krafter. Sakta men säkert blev matchen allt jämnare. Framförallt då båda lagen visade upp ett försvarsspel av högsta klass, inte minst lagens mittförsvar.

Halvtidsresultat: 13 – 12

Om nu någon tvivlat på att svensk damhandboll inte är tillräckligt spännande och kraftfull, ja försök då komma över någon repris av denna andra halvlek. Här var det full satsning i varje moment, i en match som fram till slutminuterna var så jämn och energirik att det ibland kokade över.

Det är inte svårt att förklara utfallet av matchen, den berodde till stor del på två saker: storspel av Höörs målvakt Gry Bergdahl å ena sidan och Önnereds många målmissar å den andra.

Att det blev en match med högsta intensitet kunde utläsas i antal straffar, 14 stycken och därtill fem utvisningar.

I Höör imponerade Alma Skretting med säkert linjespel, både framåt och bakåt. Tilda Winberg gör aldrig en dålig match. Idag gjorde ingen spelare en dålig match, vare sig i Höör eller Önnered.

Även i Önnered var det målvakten som glänste, Jenny Sandgren.

Önnered ska vara stolta över sin insats, detta var första gången klubben spelat om en titel. Nu väntar bronsmatch imorgon söndag. För Höör väntar final. Frågan är hur mycket energi laget har kvar efter den tuffa semifinalen.

Slutresultat 25 – 22

Höör: Tilda Winberg 9, Alma Skretting 4, Johanna Östblom 3, Elsa Åsberg 3, Ebba Leo 3, Emma Nuhanovic 2, Emma Jönsson 1

Önnered: Linn Hansson 5, Fanny Elovson 4, Evelina Källhage 4, Moa Boqvist 3, Siw Aabech 3, Linnea Wester 1, Ella Sjöberg 1, Nora Lundell 1

Anders Hilmersson