Farmarlag, B-lag och samarbetsföreningar – de olika begreppen inom svensk handboll förenklar ibland och förvirrar ibland. Handbollskanalen bad Adam Engström, tävlingschef på Svenska handbollförbundet (SHF) reda ut begreppen.
– Det finns egentligen bara föreningar som begrepp, säger Engström.
Riksidrottsförbundet genomför just nu en granskning av medlemsföreningar inom Svenska handbollförbundet och det i kombination med att det inom svensk handboll ofta slängs med begrepp som ”farmarlag”, ”B-lag” och ”samarbetsföreningar” gör att Handbollskanalen gärna ville reda ut begreppen. Vem bättre då att be om hjälp än SHF:s tävlingschef Adam Engström.
– Det finns egentligen bara föreningar som begrepp. Sen kan föreningar skriva samarbetsavtal och då kallas de i våra bestämmelser för samarbetsföreningar. Då är bestämmelsebegreppet förening A och förening B, baserat på vilken förening som ligger högst i seriesystemet. Den högst placerade föreningen är A och den lägst placerade är B, säger Engström.
Engström berättar att begreppet farmarklubb kan ha funnits tidigare inom SHF:s bestämmelser, men att det i så fall var längesedan.
– Jag ska ärligt säga att jag inte kan hela den historiska utvecklingen och det var väldigt längesedan det ändrades. Jag kan heller inte säga säkert att det var ett begrepp som var inskrivet i bestämmelserna. Det intressanta är ju vad vi har idag och då är det föreningar som gäller.
Finns föreningar som ofta kallas för farmarlag
Samtidigt finns det föreningar som lätt skulle kunna kallas för ”B-lag” eller farmarlag, som HK S-hof till IK Sävehof, HK Önnerediterna till Önnereds HK, HK Cliff till Hammarby IF eller Nacka HK till Skuru IK.
– Det är här det börjar bli stökigt i folkmun. För då pratar folk om B-lag. Men ett B-lag är ett reservlag och det är inom föreningen ett lag, säger Engström, och bjuder på ett exempel.
– Om Skå IK spelar i division 3 och de har ett reservlag, då heter det laget Skå IK 2 eller Skå IK B, båda är tillåtna, och är placerat i en lägre serie. Men det är fortfarande samma förening.
– Då finns det regelverk som styr hur spelarna får representera reservlaget och A-laget. Regelverket för föreningar som samarbetar, om Skå IK spelar i trean och har samarbetsavtal med Spånga IK, säger att det är två föreningar som tecknat avtal som gör det möjligt för spelare i två olika föreningar att spela med den andra föreningen på ett förenklat sätt utan att behöva göra en övergång.
Engström kommer in på våra exempel med bland annat IK Sävehof och HK S-hof samt Hammarby IF och HK Cliff.
– Att det eventuellt är så att vissa personer sitter i styrelsen i båda föreningarna, jag vet inte om det är så, är tillåtet. Du kan vara medlem i hur många föreningar som helst, vi har föreningsfrihet i Sverige. Det handlar om att göra rätt med de formella kraven, säger Engström.
LÄS MER: Wedberg svarar: ”Inte oroliga över att tappa ekonomiskt stöd”
LÄS MER: RF granskar föreningar – ekonomiska stödet kan minska för svensk handboll