Wedberg svarar: ”Inte oroliga över att tappa ekonomiskt stöd”

Svenska Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
ANNONS

Riksidrottsförbundet (RF) grankar bland annat svenska handbollsföreningar och huruvida det är ”äkta” eller ”oäkta” föreningar, vilket innebär att flera föreningar kan försvinna framöver och att Svenska handbollförbundet (SHF) kan tappa ekonomiskt stöd från RF. Men SHF sitter lugnt i båten.
– Vi är inte oroliga över att tappa ekonomiskt stöd, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på SHF, till Handbollskanalen.

Robert Wedberg har naturligtvis koll på den granskning som RF gör av bland annat medlemsföreningar inom Svenska handbollförbundet.

– Det behövs ju göras eftersom vi har så otroligt många föreningar. Och att ha detaljkoll på allt och alla hela tiden finns det inga idrotter som har. Det här är tredje granskningen sedan jag började på förbundet, även om det har varit lite olika fokus, säger Robert Wedberg till Handbollskanalen.

Wedberg berättar att SHF kommer att få en lista från RF på föreningar att titta över, föreningar som SHF sedan kontaktar och ”rättar till” om något är fel eller behöver kompletteras.

ANNONS

– Vi ser bara positivt på att få hjälp. RF hjälper oss idrotter att skärpa våra rutiner och för vår del blir det jättebra att det kommer efter vår omorganisation med distrikten. Vi har en bra dialog med RF och vi har hittills uppfattat det som att de är nöjda med hur vi tänker framåt.

Hur många handbollsföreningar finns det i Sverige idag?

– Det ligger runt 430 stycken. Det kommer nya hela tiden, men några läggs ner också. Det är mycket förknippat med samarbetsföreningar som jobbat ihop men som kanske inte behövs längre.

Några av villkoren som behöver uppfyllas för att föreningar ska få fortsätta vara medlemmar i SHF är att idrotten i fråga bedrivs, att man har medlemmar i föreningen och att årsmöten hålls. I en samarbetsförening får det heller inte vara samma styrelse som i ”moderföreningen”.

Med andra ord borde det finnas en hel del föreningar som inte uppfyller alla villkor, eller vad tror du?

– Det kommer så klart att vara några stycken.

Upplägget inom handbollen går långt tillbaka i tiden

Flera andra stora idrotter i Sverige har antingen en samarbetsförening som inte är direkt förankrad i klubben, eller har de direkta reservlag eller U21-lag (som i fotbollen till exempel). I handbollen är det vanligare med samarbetsföreningar som är rena reservlag, till exempel HK S-hof eller HK Önnerediterna, för att nämna två. Anledningen till att SHF valt att göra på det sättet istället för att ha allt under moderföreningen ligger långt bak i tiden.

– Vi har en tradition inom svensk handboll att ha samarbetsföreningar och det är en ganska lång historia. Skulle vi bryta upp det skulle det påverka hur vi tävlar och hur strukturen ser ut inom handbollen. Det skulle vara ett jättearbete, vi kan ju inte bara säga att nu är det slut på samarbetsföreningar och istället börja med B-lag och sånt.

– Det arbetet skulle kräva enormt mycket.

Samtidigt får Svenska handbollförbundet ett större ekonomiskt stöd från RF om det finns fler registrerade föreningar.

– Så är det, det ska jag inte sticka under stol med. Men man kan också vända på det och konstatera att handbollen har ganska få föreningar sett till antal aktiva. Vi har en struktur inom handbollen som är att vi har väldigt många stora och starka föreningar med väldigt många medlemmar. Tittar vi på andra idrotter så ser det inte riktigt ut så.

– Vi skulle må bra av att ha 100 föreningar till.

Är ni oroliga över att tappa i stöd från RF framöver?

– Vi är inte oroliga. Det finns ingen känsla av att de granskar för att sätta dit oss, utan bara i positivt syfte. Idrotten ska kunna svara upp på politiken att vi gör det vi lovar, säger Robert Wedberg.

LÄS MER: RF granskar föreningar – ekonomiska stödet kan minska för svensk handboll