RF granskar föreningar – ekonomiska stödet kan minska för svensk handboll

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN
ANNONS

Riksidrottsförbundet (RF) är mitt uppe i en granskning av bland annat föreningar inom svensk handboll och mycket tyder på att det finns gott om ”oäkta” föreningar. Minskar antalet föreningar efter att granskningen är avslutad så minskar också det ekonomiska stödet för svensk handboll.
– Det finns alltid frågetecken eller tveksamheter kring föreningar som inte längre bör vara medlemmar i förbundet och jag tror säkert att det är några handbollsklubbar som inte uppfyller kraven, säger Jörgen Lövström på RF, som är ansvarig för granskningen, till Handbollskanalen.

Riksidrottsförbundet gör alltså en granskning av flera olika specialistidrottsförbunds föreningar, inte bara inom handbollen utan även inom boxning, dart, dövidrott, skidor och volleyboll. Granskningen går ut på att säkerställa att medlemsregistret inom respektive förbund är korrekt, något RF började jobba med 2017.

– Villkoren som föreningarna behöver uppfylla finns med i RF:s stadgar kapitel 8, paragraf 1. Några av villkoren för att få vara medlemmar är att idrotten i fråga bedrivs, att man har medlemmar i föreningen och att årsmöten hålls, berättar Jörgen Lövström för Handbollskanalen.

– Ingen av de granskade föreningarna, oavsett resultat, har getts några statliga medel. Urvalet för just denna granskning är nämligen bland de föreningar som inte sökt några bidrag (för där har vi andra kontrollfunktioner).

ANNONS

Det här är ett pågående arbete inom RF och det är så klart därför inte första gången som Svenska handbollförbundets (SHF) föreningar är under luppen. Målet från RF:s sida är att samtliga 70 specialistidrottsförbund i Sverige ska granskas. Men samtliga handbollsföreningar kommer inte att bli granskade, utan endast ett urval.

Vad har du fått för bild av föreningarna inom svensk handboll när ni har gjort er granskning?

– Det är egentligen inte något speciellt som sticker ut. Vi har ett resultat för varje förening, men vi behöver summera per förbund. Det kommer att bli återkoppling till respektive förbund så att var och en får se sitt resultat, säger Lövström, som inte vill gå in på vilka svenska föreningar som inte uppfyller kraven för att få vara medlemmar.

– Det finns alltid frågetecken eller tveksamheter kring föreningar som inte längre bör vara medlemmar i förbundet och jag tror säkert att det är några handbollsklubbar som inte uppfyller kraven. Det är aldrig något förbund som får 100 procent godkänt.

Samarbetsföreningar är vanligt inom svensk handboll

Inom svensk handboll är det väldigt vanligt att ha farmarlag (eller samarbetsföreningar, som SHF kallar det) i serien, eller serier, under den serien där representationslaget spelar. Ett system som ibland kan tyckas väl omständligt.

– Jag skulle inte säga att det här är vanligt på samma sätt inom andra sporter. Men det är förbundet som styr sin verksamhet – vi behöver bara säkerställa att föreningar har medlemmar etc, säger Lövström.

Några exempel på hur samarbetsföreningar kan se ut inom svensk handboll är HK S-hof till IK Sävehof, HK Önnerediterna till Önnereds HK, Nacka HK till Skuru IK eller HB 78 Jönköping till IF Hallby (men det  är bara tre från en väldigt lång lista).

En intressant del i det hela är att Svenska handbollförbundet får större ekonomisk utdelning från RF desto fler föreningar som finns registrerade. Förbundets senaste siffra om antalet föreningar är någonstans runt 430, men den sifrran skulle så klart vara lägre om alla samarbetsföreningar (som i de flesta av fallen egentligen är samma förening) skulle gå under samma namn och istället vara ett utpräglat reservlag.

– Det är inte bara antal föreningar som styr hur stor utbetalningen från RF är, men en parameter i beräkningen är antal föreningar. Det är en nyckel i den stora beräkningsprocessen. Ett stort förbund får så klart mer pengar.

Blir det då missvisande om SHF påstår att att det finns över 400 föreningar i Sverige när det riktiga svaret kanske egentligen ligger närmre 350, eller ännu lägre?

– Absolut, om den verksamheten bara finns som en konstruktion för att få en plats i seriespel. Men det får vi se i sammanställningen längre fram, säger Jörgen Lövström.

RF kommer att publicera sin rapport om granskningen senare under året.

RF:s stadgar