Trefilov förd till sjukhus – hjärtoperation väntar

Evgeniy Trefilov, Ryssland Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Den ryske demontränaren Evgenij Trefilov har den senaste veckan mått mycket dåligt. Efter en läkarkonsultation visade det sig vara hjärtproblem. Han har nu förts till sjukhus där han väntar på att få opereras. 

I söndags kväll spelade Kuban Krasnodar en viktig match mot Besançon i EHF-cupen. En seger hade garanterat klubben avancemang. Dessvärre räckte man inte riktigt till och förlorade till sist med ett mål, 28-29. Inför matchen mådde Kubans coach, som också är förbundskapten för det ryska damlandslaget, dåligt och genomgick en läkarundersökning.

Läkaren kom fram till att det var hjärtproblem och avrådde Trefilov från att delta i matchen, något som Trefilov struntade i. Först efter matchen åkte han till sjukhus, och där hålls han nu kvar.

Det ryska handbollsförbundets ordförande Sergej Sjisjkarev förklarar läget såhär:

–  Han har länge klagat på sin hälsa, och hans livsstil påfrestar nerverna. Mannen tar alltid hand om alla omkring honom och samtalar med läkare angående tjejerna, men aldrig om sig själv. Han befinner sig nu på sjukhus. Läget är ganska allvarligt, men han är under läkares uppsikt. De kommer genomföra undersökningar och schemalägga en operation. 

Enligt Ryska Handbollsförbundets hemsida befinner sig 63-årige Trefilov hos kardiologen Vladimir Porkhanov, som har fått den ryska statliga utmärkelsen ”Hero of Labour of the Russian Federation” och som av president Putin har beskrivits som ”en person med talang för allt, och som använder sina talanger för människor” och ”en person som har räddat tusentals liv”. Trefilov verkar med andra ord vara i goda händer.

Hur länge Kung Tref kommer vara borta är ännu oklart. Klart är i varje fall att han missar Kubans match på lördag, borta mot norska Larvik. Laget kommer tills vidare ledas av Trefilovs assisterande tränare Denis Sajfulin.

Vi håller tummarna och önskar Evgenij Trefilov hälsan åter.