Sökes: Utländska irländare – Finnes: Irländskt landslagsspel

Irlands herrlandslag 2016. Foto: IOHA

Det irländska U-18-landslaget tar ett nytt grepp på letandet efter talanger. Nu börjar man spåra i diasporan hos handbollstalanger med irländskt DNA.

ANNONS

Diaspora: ”kringspriddhet”, uttalas [diasporá:]) syftade ursprungligen på medborgare i de grekiska stadsstaterna som valt att bosätta sig i stadsstaternas kolonier.”

Eller som i det här fallet, irländare som bosatt sig i Storbritannien. Det är dem som det irländska handbollsförbundet först och främst letar efter. Främst till herrarnas U18-landslag. I U18-truppen finns redan en spelare från England med irländska rötter, men det bör finnas fler.

— Jag är övertygad om att det finns fler handbollsspelare med irländska rötter i England, säger Irlands U18-förbundskapten Hartmut Krahn till The Irish World.

— Handboll har vuxit till sig i Storbritannien efter London-OS och vi har växt sporten här i Irland också. Vi har många spelare stationerade här, men vi behöver hjälp utomlands.

Den irländska planen är att sammanställa en databas med spelare som har irländska gener genom sina föräldrar eller mor/farföräldrar. Antingen i Storbritannien eller vart som helst. Målet är att hitta fler spelare till U18-EM i augusti, som Irland deltar i för första gången. Irland hamnade i samma grupp som Turkiet, Tjeckien, Montenegro, Ukraina och Storbritannien.

Så, har du eller någon du känner några fyrklöver i venerna är det bara att kontakta det irländska handbollsförbundet. Vem vet, du kanske får dra på dig en landslagströja och spela EM.

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here