Ryska stjärnan gör oväntad comeback – för ”fel” lag

För lite mer än ett år sen meddelade Rostov-Dons mittnia Ekaterina Ilina, bara 27 år gammal, att hon avslutade handbollskarriären på obestämd tid på grund av skador. Nu är hon tillbaka på planen igen för att ersätta Darja Dmitrijeva hos Rostovs konkurrent CSKA Moskva.

Är det inte den ena så är det den andra – men då kommer den ena tillbaka. Skadeproblemen verkar varva på Rysslands mittnio-position. Förra året meddelade Ekaterina Ilina att hon slutar på grund av skador och i somras drog Darja Dmitrijeva av sig hälsenan och beräknas bli borta minst fyra månader till.

Skadorna drabbar inte bara landslaget utan även klubblagen. Storsatsande CSKA Moskva, med Sabina Jacobsen i laget, hämtade in Rysslands stjärna Darja Dmitrijeva från Lada Togliatti inför säsongen. Sen skadade sig 24-åringen på försäsongen, men nu ersätts hon alltså av sin föregångare i landslaget – Ekaterina Ilina.

– Detta är en viktig och spännande händelse för mig. Jag återhämtade mig länge och lyckligtvis slutfördes denna process framgångsrikt. Nu mår jag bra, och medicinska indikatorer tillåter mig att spela sport på professionell nivå. Jag accepterade CSKA-erbjudandet, vilket jag är mycket glad över, sa hon på presskonferensen enligt CSKA:s hemsida.

– Men först och främst vill jag uttrycka min tacksamhet till min tidigare klubb Rostov-Don, där jag vann många titlar. Hela tiden kände jag mig verkligen bekväm i ett team där en underbar atmosfär skapades, fortsatte hon.

Kontraktet med CSKA sträcker sig över två år. Men den 28-årige Ilina vill inte bara göra comeback i ryska ligan utan meddelar även på presskonferensen att hon vill tillbaka till landslaget, där mittnio-positionen också ekar tomt efter Dmitrijevas skada.

Ekaterina Ilina är född 1991 och fostrad i Lada Togliatti där hon spelade fram till hon var 18. Då skiftade hon till Kuban Krasnodar mellan åren 2009 och 2013. Därefter blev det en säsong till i Lada innan hon sommaren 2014 ritade på för Rostov-Don.

Hon har vunnit ligan tre gånger med Rostov och gjort 91 A-landskamper för Ryssland sedan mästerskapsdebuten i EM 2012, där OS-guldet 2016 i Rio de Janeiro är den största meriten.