Omstridde skandaltränaren betalar arvoden – i cash ur ett kuvert!

Skärmdump: GSP

Det är sällan en lugn stund runt Gheorghe Tadici som levererar tveksamhet efter tveksamhet i ett tempo värdigt en Champions League-semifinal.

Om man har ett rykte om sig som skriker korruption, matchfixning och en diktatorisk ledarstil med inslag av våld – då kanske man bör ligga lite lågt? Kanske inte stå med ett sedeltungt kuvert på läktaren i en kvalmatch i rumänska ligan inför TV-kameror?

Då har ni inte hängt med i Gheorghe Tadicis galna universum.

Det finns så mycket historik att det inte går att sammanfatta på några rader här, men ni kan läsa vad Tomas Ryde upplevt här och vad Per Johansson tycker här. Och så kan vi påminna om alla skandaler som drabbat rumänsk handboll kring matchfixning, dopinghistorier stormigt rent generellt både i förbund, landslag och liga. Han har varit coach för Zalau 1978-2006 samt 2008-2023.

Nu rapporterar GSP om hur Tadici hamnat i blåsvädret igen. Det var i samband med kvalet att hänga kvar i ligan för hans klubb Zalau som TV-kamerorna fångade de otroliga bilderna.

Efter fredagens kvalmatch, vinst mot Activ Prahova-Ploiești med 34-26, sågs Tadici iklädd klubboverall dela ut någon form av arvode rakt i handen på en funktionär. Han gör till och med en gest som kan tolkas som ”behåll växeln”.

Enligt GSP ska klubbarna betala till förbundet som sedan sköter utbetalning. En hantering som Stefan Lövgren i förra veckan pekade på som ett steg EHF tagit för att motarbeta matchfixning.

På CS Activ Prahova-Prahova-Ploiestis officiella Facebook-sida är nu många upprörda. Det delas en länk till GSP:s artikel som nu kommenteras hårt med krav på bestraffning av Tadici. Och i en officiell kommentar från klubben sägs ungefär:

CS Activ Prahova-Prahova-Ploiesti förlorade idag matchen mot HC Zalău med slutresultatet 34-26, efter att vi ledde med 15-11 i paus. Domarfel gjorde skillnaden och poängen återspeglade inte verkligheten på planen, våra spelare höjer sig i många stunder av spelet till nivån för mycket bättre rankade motståndare. Med erfarenheten från ligaspel utnyttjade Zalau domarfelen och tog ett första kliv att stanna kvar i förstaligan.

Inte helt nöjda med domarinsatsen och det får ni värdera hur ni vill. Det har nog aldrig ett förlorande lag varit i ett rumänskt kval, men kanske särskilt inte efter att motståndarcoachen delat ut pengar efter match.