Dokument: Tomas Ryde om märkliga avskedsmötet, dopingen och maktspelet

Tomas Ryde och assisterade förbundskapten Costica Buceschi 2015. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Häromdagen fick Tomas Ryde lämna sin tjänst som förbundskapten för Rumänien. Handbollskanalen har pratat med tränaren, som berättar sin version om vad som hände när han röstades bort från jobbet.

Den 6 januari kom nyheten att Tomas Ryde fick sluta som förbundskapten för det rumänska handbollslandslaget. Handbollskanalen skickade då ut texten att svensken fått gå efter dåliga resultat och att inte ha skapat vinnarmentalitet i truppen, enligt rumänska medier. Ryde ska även enligt media ha lämnat mötet, efter att ha kritiserat vissa rumänska spelare, med ord i stil med ”Ni kommer inte att slå Montenegro”.

I kommentarsfältet till Handbollskanalens artikel meddelade Tomas Ryde själv att han lämnade med orden ”Stort lycka till i framtiden, ni vet vilket ansvar ni har. Se till att ni slår Montenegro”.

Handbollskanalen har pratat med den svenske tränaren om vad som egentlige hände på det där märkliga mötet, om dopingskandalen i VM, uteblivna löner och om maktspelet bakom kulisserna i rumänsk handboll.

Första kontakten

Men som med alla berättelser är det bra med lite bakgrund. Vi börjar med hur Ryde och Rumänien först kom i kontakt med varandra.

Hösten 2009

Tomas Ryde tränade danska Viborg mellan 2005-2008, där svensken tog laget till guld i Champions League. I truppen fanns rumänska spelaren Cristina Varzaru som beskrev för rumänsk media om goda stämningen i klubben, den effektiva spelstilen och hyllade Ryde som tränare. Kort därefter ringde en rumänsk journalist upp svensken och ville fråga om dennes syn på ledarskap.

Snart efter samtalet med journalisten får Ryde ett nytt samtal med frågan om han vill bli förbundskapten för Rumäniens damlandslag.

– Jag trodde att det var dolda kameran. Jag var övertygad om att det var mina kompisar i Malmö som ville lura mig, skrattar han.

Det var dock en rumänsk känd handbollsprofil boende i Lund, Ion Vargalui som ringde och berättade att det här var på allvar. Rumänska handbollsförbundets dåvarande president Cristian Gatju ville ha svensken för att ersätta tränaren Gheorge Tadici – som kom att spela huvudroll i avskedsmötet med Ryde den 6 januari 2020.

Men Ryde hade redan hade åtagit sig tjänsten som VD för Serica och avböjde landslagserbjudandet, trots att rumänsk media då redan annonserat svensken som ny förbundskapten.

– Men jag sa till dem att inom de kommande fem åren så blir det ingenting med det.

Februari 2015

Fem år senare ringde det på Tomas Rydes telefon. Rumänien behövde en förbundskapten inför VM-kvalet mot Serbien. Ryde tog uppdraget. Han vann kvalet och fick fortsatt förtroende i VM 2015 i Danmark. Turneringen slutade med brons för Rumänien, vilket är en av landets blott fem medaljer någonsin i VM, EM och OS. Men efter sämre resultat i OS 2016 i Rio avgick svensken från sin post.

– Jag hade kunnat tänka mig fortsätta men jag var fortfarande VD på Serica och kunde inte fortsätta träna på heltid, så jag klev av.

Våren 2019

15 mars 2019 blev Tomas Ryde tränare för CSM Bukarest då han fick ett samtal från presidenten i det rumänska handbollsförbundet, Alexandre Dedu, som berättade att dåvarande tränaren Ambros Martin skulle lämna Rumänien och att Ryde lika gärna kan ta över landslaget när han ändå tränade Bukarest. Sagt och gjort. Tomas Ryde var återigen rumänsk förbundskapten.

Tunga VM 2019 i Japan

Så. Då är vi tillbaka i någorlunda nutid. Därför kan vi börja med starten på den skakiga resa som Tomas Ryde och Rumänien skulle genomleva den kommande tiden. Första anhalt, dopingskandalen i Brasov.

– Vi hade precis gjort en fantastisk träning med laget inför VM, den 18 december. Då, med en halvtimme kvar av träningen fick vi ett meddelande om att vi hade ett dopingcase i laget. Det skapade kaos och otrolig dålig stämning i laget – och till och med vi skämdes inför de andra nationerna, Brasov hade spelare i truppen från Montenegro, Brasilien och Ukraina

Det som hade hänt var att den rumänska klubben CSM Corona Brasov förmodligen behandlat sina spelares blod med laserterapi.

– Det var lite oklart men förmodligen var det så. Då tar de ut blodet, ”laserbombar” det och sen sprutar in det igen. Det får man inte göra. Spelarna hade frågat Brasovs doktor om det var okej. ”Ja”, hade doktorn sagt.

– Det är så fruktansvärt mot spelarna, jag känner verkligen för dem. Nu handlar det förmodligen om 1-2 års avstängning, trots att vissa ledare tror att ”Det där löser sig, det där ser de genom fingrarna för”. Men inte Alexandre Dedu, som tydligt har förklarat för rumänsk sport vad som gäller avseende doping.

Där började problemen för Ryde och Rumänien. Men det skulle komma fler. På planen levererade inte lagets mittnia Laura Pristavitja i första matchen mot Spanien. Istället tvingades svensken byta system och matcha sin stora stjärna Christina Neagu som playmaker, innan Pristavitja spelades in igen senare i turneringen.

Det fungerade ett tag och vinster kom mot Senegal, Kazakstan och Ungern. Rumänien tog sig vidare till huvudrundan men där tog det totalstopp.

– Vi förlorade mot Ryssland efter en bra inledning. Sen förlorade vi med 12 bollar mot Sverige, och sen stort mot Japan, men då gick vi på knäna med flera skador, bland annat på Cristina (Neagu) som inte spelade.

Men det var just förlusten mot Sverige som skulle visa sig extra otacksam för den svenske tränaren.

Avskedsmötet

Den 6 januari 2020 blev Tomas Ryde kallad till möte av förbundet för att utvärdera VM i Japan och för att diskutera framtiden. Utöver svensken fanns Alexandre Dedu på plats, Dedus sekreterare Cristina Varzaru, Rydes chef Nicoleta Andreescu, förbundskaptenen för U-landslaget och den tekniska kommittén – bestående av tränarna från de rumänska ligalagen. Däribland Adrian Vasile som är tränare för CSM Bukarest, men även assisterande tränare till Per Johansson i Montenegro, Rumäniens kommande OS-kvalmotståndare.

– Jag lyfte att jag tyckte att Vasile skulle lämna rummet på grund av vi ska möta Montenegro i kvalet. Då tyckte vissa att ”Adi” (Vasiie) kunde vara kvar. Men Dedu höll med mig och ”Adi” fick lämna.

– Jag satte mig där, hade med mig min rapport jag från mästerskapet som jag hade skickat till alla tränare och ledare. Jag frågade om de hade läst den, de hade de inte. Så Cristina Varzaru fick läsa den tre sidor långa summeringen. Texten beskrev lite om mästerskapet, om ändringarna i laguppställning och hur jag tyckte att vi skulle gå vidare med landslaget.

Men innan framtiden hann diskuteras på det 3 timmar och 17 minuter långa mötet började kritiken hagla mot svensken.

– Bogdan Burcea (tränare för Craiova) tyckte att tekniska kommittén skulle ta ut landslaget tillsammans. Han tyckte även att jag använde för många olika försvarsspel. Sen började (Gheorge) Tadici att kritisera. Då var det att jag inte pratade rumänska och att jag pratade för tyst. Och så en sju minuters utläggning att jag är svensk och att vi förlorade mot Sverige – att vi skänkte dem OS-kvalplatsen, sades det.

Snart räckte Bogdan Burcea upp handen och föreslog att Rumänien skulle byta förbundskapten. Han föreslog en omröstning där 11 av tränarna fick rösta. 7 stycken röstade för att Tomas Ryde skulle lämna.

– Jag var skitförbannad. Men jag sa inget. Jag sa bara ”Stort lycka till i framtiden, ni vet vilket ansvar ni har. Se till att ni slår Montenegro” och skrattade, skakade hand med president Dedu och så lämnade jag rummet och tog en Uber till flygplatsen.

Tadicis tidningsrubriker

Kort efter mötet kablades rubrikerna ut i rumänsk media om svenskens avsked. I tidningarna gick att läsa om Rydes kritik mot vissa spelare och att svensken ska ha missunnat Rumänien en vinst mot Montenegro med ord i stil med ”Ni kommer inte att slå Montenegro!”

– Jag skrev till spelarna sen på WhatsApp och sms och förklarade att det inte stämde. Jag önskade dem all lycka till.

Varför är det så olika versioner på din berättelse och de rumänska tidningarna?

– Det är Tadicis ord som går att läsa direkt efter mötet. Det är han som har kontakter hos tidningarna. Det handlar om att han vill ta över makten i landslaget igen. Och jag har hört att han hatar mig över allt annat och kommer göra allt för att få bort mig, förmodligen för att jag tog över hans jobb och maktposition.

– Det handlar om politik. Politiken och handbollen är så sammanflätad där nere.

Ekonomisk doping och läggmatcher

Under Tomas Rydes tid som tränare inom rumänsk handboll fick han uppleva flera suspekta händelser. Dels i rumänska ligans öppningsmatch när CSM Bukarest mötte Zalau (Gheorge Tadicis lag).

– Det var helt groteskt. Vi hade 9 utvisningar, de hade 1, och fick 12 straffar. Och de misshandlade i princip Crina (Pintea) och det hände ingenting. Domarna stängdes av i hela säsongen efter den matchen, men då offrade man bara två unga domare som hade blivit tillsagda vad som skulle göras. Zalau fick dessutom behålla poängen.

Problemen sträcker sig även utanför Bukarests gränser. Lagen i Rumänien ägs av i stort sett av kommunerna, förklarar Ryde, och får inte sina pengar genom sponsorer utan direkt från kommunen. Det kan medföra att handbollen, en av de viktigaste reklampelarna för rumänsk idrott, får ekonomiska fördelar som drabbar andra.

– På grund av att så mycket pengar går till att rädda handbollen i Bukarest så har flera grenar inom CSM tvingats att lägga ner – som rugby, volleyboll, kanot, med mera. Så nu är klubbens ordförande Gabriela Szabo stämd av 160 olika idrottare i Bukarest.

– Och när pengarna är slut så måste kommunen äska dem någon annanstans ifrån. Då blir frågan om man ska stänga ner något dagis eller dra ner på personal från sjukhuset liksom. Det är också för att kommunen äger klubbarna som det kan stå en gubbe och skrika efter matcherna i omklädningsrummet som visar sig ha någon roll i City hall.

Inte ens handbollen inom CSM har pengar för att klara sin egen budget, trots de stora fördelarna.

– Vlad Enchescu (handbollssektonens ordförande i CSM Bukarest) kom till mig under första träningsturneringen och sa att budgeten för säsongen tog slut den 16 juni. ”Vad då slut”, undrade jag. Ja, den tog slut och ekonomiavdelningen har inte koll. Så spelare som kommer dit och blir lovade löner men CSM har undvikit att betala ut löner sen i september.

Där pengarna finns så finns också risk för fulspel. Ryde tar upp ett till exempel på hur det viskades om hur rumänska ligan avgjordes lika mycket i mötesrummen som på handbollsplanen.

– Men på en ännu djupare arena, som jag inte vet stämmer men som det ryktades om, så bestäms det redan på tränarmöten i september vem som ska vinna ligan. Det var personer som sa till mig att Valcea skulle vinna ligan förra året, och så blev det.

Tomas Ryde lämnade sitt uppdrag som tränare för CSM Bukarest i oktober 2019, och sedan den 6 januari 2020 är han heller inte tränare för Rumäniens landslag.

– Det var för mycket kortsiktigt och kaotiskt för mig i Bukarest. Jag var tvungen att säga tack och hej.

Har du några framtida planer?

– Just nu jobbar jag på Serica igen, nu är det det som gäller. Jag är öppen för nya utmaningar – jag älskar verkligen handboll.