Ny satsning i Ryssland – CSKA Moskva återuppstår

Julia Markova nu klar för CSKA Moskva Foto: Rostov-Don

Under den senaste säsongen har det tisslats och tasslats om en ny klubb i rysk damhandboll. Nu kan Handbollskanalen avslöja att det är den anrika föreningen CSKA Moskva som kommer dyka upp i högstaligan nästa säsong. 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Det har under året ryktats att Moskva skulle föräras med en ny handbollsklubb i damernas högstaliga. Den ryska huvudstaden är sedan tidigare hem till Luch Moskva, och i Moskvaregionen, i Zvenigorod, hittar vi även Zvezda.

För bara någon timme sedan publicerade Volgograd-laget Dinamo Sinara ett inlägg på sin VK-sida (VK är som ett ryskt Facebook) där man bekräftade att lagkaptenen Julia Markova nu har skrivit på för en ny klubb – CSKA Moskva! Markova berättar även att andra spelare från både Dinamo Sinara och det ryska landslaget är på väg dit:

– Det kommer vara flera spelare som jag är bekant med inte bara från Volgograd, utan även spelare som jag har träffat på i landslagen. Därför tror jag att det kommer vara lätt att anpassa sig till spel i Moskva.

Julia Markova låter också veta att CSKA satsar ordentligt:

–  Vi satte mål och ambitioner direkt. Vi måste ta oss till spel i europeiska cuper efter den första säsongen. Vi kommer jobba. Träningarna i Moskva börjar den 15 juli.

CSKA får dansk tränare?

Spännande tider väntar alltså i rysk handboll. Fler namn kommer så klart dyka upp i framtiden, men rykten placerar redan nu silvermedaljörerna Lada Togliattis stjärna Darja Dmitrieva i Moskva. Ladas Polina Gorsjkova säger såhär till handballfast.com:

– Vi är flera spelare som inte har skrivit på nya kontrakt med Lada, inklusive jag själv. Mer kan vi inte säga förrän i slutet av maj, början av juni när våra kontrakt med Lada går ut. Då kan vi göra allt officiellt med den nya klubben.

Danska TV2 Sport har sedan tidigare placerat tränaren Jan Leslie i ”en okänd klubb i Moskva”, och nu får man väl säga att indicierna pekar mot att det är CSKA. Leslie är sedan tidigare bekant med rysk handboll då han har coachat Rostov-Don.

CSKA Moskva grundades redan 1923 som en idrottsförening åt den sovjetiska röda armén. Föreningen har idag framgångsrika lag i bland annat fotboll, basket och ishockey. Handbollsdelen lades ner 2001 och ur det som var CSKA Handboll föddes klubben Chekhovskie Medvedi.

Chekhovskie Medvedi har totalt dominerat rysk herrhandboll sedan dess och har vunnit den ryska ligan 17 gånger i rad. Förra säsongen dök det dock upp en ny utmanare när Spartak Moskva valde att göra en satsning på handboll. Spartak har precis som CSKA lag i ett flertal sporter, och det är inte otänkbart att CSKA har låtit sig inspireras av Spartaks initiativ.

Gorsjkova till handballfast
Dinamo Sinaras VK
TV2s artikel om Jan Leslie

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here