Månadens prestation, herr: Tillberga IK kom från ingenstans

Tillberga IK. Foto: Privat

Att gå från att vara ett nystartat lag i division 3 till att slå ut RP i Svenska cupen – det är en prestation som heter duga. Tillberga IK har stått för månadens prestation i mars på herrsidan och blir därmed den andra mottagaren av Handbollskanalens utmärkelse.

– Eftersom jag är uppvuxen i Tillberga, och det var riktigt bra drag i hallen mot RP, blev det nästan glädjetårar och gåshud efter matchen, säger Tillbergas spelande tränare Jerry Jansen.

Det är lätt att förstå varför segern mot RP i Svenska cupen betyder mycket för Jansen. Uppväxten spenderades i Tillberga, en ort norr om Västerås med cirka 3000 invånare. Men Tillberga har inte haft något handbollslag på herrsidan på över 30 år och därför började Jerry spela sin handboll i Irsta. Flera år senare, när Jansen och flera andra i VästeråsIrsta valde att tappa ner, blev det istället spel i klubbens division 4-lag.

Men inför årets säsong fanns det inte längre plats för varken Jansen eller några av de andra äldre spelarna. Men den enes död, den andres bröd.

– Det var ett tråkigt slut i VästeråsIrsta, men då kände jag att det kanske var dags att prova lyckan i Tillberga. Så jag satt med styrelsen och fick godkänt att starta upp ett herrlag. Tanken då var att vi kanske skulle bli kort om folk och att vi kanske skulle få åka med en avbytare till flera bortamatcher. Men den ena efter den andra skrev in sig i truppen och slut var vi 28 spelare, berättar Tillbergas spelande tränare.

Flera med allsvensk erfarenhet från tiden i VästeråsIrsta valde istället Tillberga i division 3: Tobias Bamberg, Daniel Zachrisson, Joakim Cederroos, Marcus Pedersen, Niklas Åsberg och Daniel Grönvalls har alla kunnat spela högre upp i seriesystemet.

– De hade så klart kunnat spela i Allsvenskan också, men de kände att det skulle vara kul att spela här. Och vi har en jäkla fin lagsammanhållning måste jag säga.

– Vi tränar en timme i veckan. Vi spelar fotboll i en halvtimme med en sån där grön härlig filtboll och sen kör vi tvåmål i en halvtimme innan vi snackar skit. Så det är rätt nära korpen.

Vad har ni gjort flest gången den här säsongen, tränat eller druckit öl tillsammans?

– (Skratt). Det är nog 50-50 där faktiskt.

Oavsett vad de gör verkar det fungera. I serien blev det aldrig ens särskilt spännande. Tillberga, med sitt namnstarka lag, vann samtliga 14 matcher och landade på plus 214 i målskillnad när serien var färdigspelad.

Tillberga IK.
Foto: Privat

Men serien i all ära. Det stora så här långt under säsongen har varit prestationerna i Svenska cupen. I den första kvalomgången besegrades IFK Nyköping, starkt nog bara det. I den andra väntade Örebro SK och även där tog sig Tillberga vidare.

I den tredje kvalomgången blev det ännu tuffare då RP IF Linköping stod för motståndet, alltså ett lag som kvalar från division 1 till Allsvenskan. Den gången blev det betydligt jämnare, men Tillberga vann med 33–32 efter att shoot out-straffar avgjort matchen.

– RP kom med sitt ”riktiga” lag och det var rätt stora kontraster där faktiskt. De kom med buss med rullväskor, de hade bänkar, fruktskålar och bord med sig. De hade gemensam cirkeluppvärmning medan vi bara kastade lite boll. I vårt lag var vi lite ledsna att vi hade glömt vår högtalare till omklädningsrummet.

– Trots det var vi likvärdiga på plan och det blev riktigt dramatiskt. Det roligaste var att det var ett stort intresse bland vår publik. Det var över 100 personer på plats i vår lilla hall, där åskådarna fick stå i korridorerna till omklädningsrummet för att kunna se matchen.

Från korridoren fick publiken se sitt grönklädda lag ta sig vidare till den sista omgången innan själva gruppspelet. Där väntar ett ännu tuffare lag: LIF Lindesberg, som sprang igenom division 1 och spelar i Allsvenskan nästa säsong.

– Kanske kommer de med ett lite orutinerat lag när vi ska spela i Tillberga. Men på bortaplan kommer det att bli hur tufft som helst mot Joakim Bååk, Tobias Warvne och de andra. Oavsett blir det stort för Tillberga som samhälle, förening och lag, att få spela den typen av matcher, säger Jerry Jansen.

Tidigare vinnare: Hannes Carlsson, Lugi HF