Månadens prestation, dam: Historiskt USM-avancemang för Habo HK

Habo HK spelar försvar. Foto: Privat

Finalspelet i USM brukar i stor utsträckning handlar om elitklubbarna, men ibland lyckas de mindre lagen skrälla och ta sig hela vägen. Ett av lagen som lyckats med det i år är Habo HK, som för första gången i klubbens historia tagit sig till finalspelet. Därför har klubbens F14-lag och sättet de tog sig till finalspelet utsetts till månadens prestation av Handbollskanalen.

En snabb titt på USM:s finalspel, som avgörs i Uppsala i början av maj, och det går att konstatera att det kryllar av storklubbar. IK Sävehof, Skånela IF och Kungälvs HK är bara några av klubbarna som har tagit sig till F14:s sista steg. Men där finns även Habo HK – definitivt en av de minsta föreningarna, om inte den minsta, som tagit sig till Uppsala.

I mars avgjordes steg 4 och för Habo innebar det spel i Halmstad mot IK Cyrus, Halmstad HF, Lugi HF 2 och IK Bolton. Habo vann samtliga matcher och blev därför klart för finalspelet.

– Vi har 19 helt fantastiska tjejer i truppen och de är framförallt otroligt träningsflitiga. Det är där vi bygger grunden för att kunna prestera bra handboll. De älskar att träna och det spelar ingen roll vad för träning det handlar om. Om vi ledare säger att vi ska träna fys i tre veckor så jublar tjejerna. En annan minns försäsongen som ’oh no’. Men de har sådan glädje i allt de gör och en jättegod sammanhållning, säger tränaren Tina Jönsson.

Men hur kunde då Habo lyckas med bedriften att vinna samtliga fyra matcher och ta sig till finalspelet? En gammal klyscha ligger bakom.

– Vi tog verkligen en match i taget. Vi visste ju att vi hade chans att ta oss till finalspelet, men vi var noga med att peppa tjejerna med att spela vår handboll och inte tänka på något annat.

– De var mest nervösa inför den första matchen, då vi skulle möta lokalkonkurrenten Cyrus. Men efter den första halvleken släppte nervositeten och efter det gick det riktigt bra. Det som är så roligt med USM är att möta nya lag, framförallt för tjejerna att få uppleva det.

Vad hade ni ledare satt upp för målsättning inför steg 4?

– Vi ledare vet att vi har duktiga tjejer i laget och målet har framförallt varit att ta oss till steg 4. Inför steg 4 sa vi att när vi nu är här är det bara att köra på och verkligen gå för att ta oss till finalspelet. Men vi har försökt att inte lägga för mycket förväntningar på tjejerna, de är ju bara 14 år gamla.

Den strategin verkar minst sagt ha varit lyckosam för ett Habo som skapade historia genom att ta sig till Uppsala. Aldrig tidigare har ett lag från Habo HK tagit sig till finalspelet i USM.

– Habo är en liten förening, så det är klart att det här är hur stort som helst. Efter sista matchen var det en enorm glädje bland tjejerna i laget, och även hos oss ledare så klart. Det var fantastiskt att se tjejerna och det var knappt att man kunde hålla ihop det som ledare – alla 19 spelare är delaktiga i det här.

Habo HK.
Foto: Privat

Hur stort är det för klubben att ni tagit er till finalspelet?

– Jag tror att det är svårt för hela klubben att greppa vad det är som har hänt. Jag vet att folk från styrelsen kommer åka upp till Uppsala och titta, det fanns ingen tvekan där.

– Det är kul att vi har satt Habo på handbollskartan.

Hur mycket ser ni fram emot att åka till Uppsala för att mäta er med de bästa?

– Det ska bli superkul. Vi har många tjejer som spelar fotboll också, så nu är vi inne och klampar lite på fotbollens territorium, men någon tjej sa att de inte ens tänker på fotboll nu. Alla ser fram emot att spela matcher i Uppsala, men också att vara en del av hela arrangemanget, säger Tina Jönsson.

Tidigare vinnare: Emelie Berggren, Kramfors-Alliansen