Månadens prestation, dam: Berggrens otroliga engagemang i Kramfors-Alliansen

Emelie Berggren (blå tröja) i Kramfors-Alliansen. Foto: Privat

Ordförande och dessutom ledare för inte mindre än tre flicklag i Kramfors-Alliansen – månadens prestation på damsidan har Emelie Berggren stått för.
– Det känns jättekul så klart, säger Emelie Berggren till Handbollskanalen.

Månadens prestation är ett nystartat koncept på Handbollskanalen och det innebär att vi under säsongen kommer att uppmärksamma en spelare, ledare, ett lag eller någon annan person, en på damsidan och en på herrsidan, lite extra.

Första vinnaren någonsin på damsidan heter Emelie Berggren och 30-åringen nominerades tack vare hennes sanslösa engagemang i Kramfors-Alliansen. För inte nog med att Berggren är ordförande i den västernorrländska föreningen är hon dessutom ledare för tre (!) flicklag i klubben. Då är det kanske inte så konstigt heller att vi fastnade lite extra för hennes insatser.

– Jag sitter som ordförande i styrelsen och så är jag ledare för tre av våra lag. Det handlar om min dotters lag, F10, och så även F14 samt F16, berättar Berggren.

Men planen var aldrig att 30-åringen skulle kliva in som ledare för flickor 14 eller flickor 16. Berggren spenderade redan otroligt mycket timmar i hallen och även med administrativt arbete i hennes roll som ordförande.

– Vi har svårt att hitta ledare och engagerade och när vi fick avhopp på ledarfronten för flickor 14 och flickor 16 stod vi i valet och kvalet om vi behövde avsluta de lagen. Det skulle innebära att tjejerna inte skulle kunna spela kvar och därför kände jag att det var något vi behövde lösa. Jag och några andra tjejer sa att nu hjälps vi åt så att tjejerna kan spela klart säsongen. Och än så länge har det rullat på.

För en person som redan la ner mycket tid blev det nu en rejäl ökning. Tre lag i träning från september till april, matcher som innebär många och långa resor samt ordförandeskapet. Skulle man ge sig på att bryta ner tiden skulle det förmodligen vara mer än ett heltidsjobb. Men så verkar inte den engagerade 30-åringen se på saken.

– Jag har ingen siffra sådär på hur många timmar jag spenderar på klubben varje vecka, jag vet bara att det blir långa dagar i hallen när vi har träningar och sen blir det så klart föräldramöten, styrelsemöten och möten med kommuner kring idrottssatsningar och annat.

Hur orkar du lägga ner så mycket tid och engagemang?

– Det är klart att det är mycket tid och att det blir stressigt emellanåt, men det som gör att jag orkar är glädjen tillsammans med lagen. All stress försvinner fort, det räcker att komma dit och umgås med tjejerna, prata handboll, umgås och se laget lyckas. Då glömmer jag lätt bort tiden och stressmomenten som kommer ibland.

– F14 och F16 är de äldsta lagen vi har och det är viktigt för mig att de ska få vara kvar, inte minst för att de yngre tjejerna ska kunna ha de förebilderna. För mig är det så givet att jobba så här – glädjen hos tjejerna är helt klart moroten i det här.

Hur ser du på framtiden för klubben?

– Jag har mycket goda förhoppningar om att den kommer att bli bra. Vi är väldigt målmedvetna och vill verkligen framåt. Vi har inlett samarbete med andra klubbar för att försöka hålla kvar spelare, men det är utmaningen vi har, att hålla kvar spelare och ledare, säger Emelie Bergren.