Storskräll i Norge när Fana slog Larvik – de andra svensklagen vann

Jenny Sandgren, här i Spårvägen. Foto: Andreas Sandstršöm, Bildbyrån

Nykomlingen Fana skrällde till det rejält hemma mot Larvik igår firade som om de hade vunnit en cuptitel efter uddamålsvinsten. Samtidigt passade Moa Fredrikssons Storhamar på att dra ifrån till andraplatsen och svenskorna i Fredrikstad knappade in från sin fjärdeplats.

Vi börjar med skrällen i Fana Arena. Larvik har förlorat sin position som ensam dominant inom norsk topphandboll till Kristiansand Vipers men laget, med svenska Yasminee Gluic i mål, är fortfarande ett väldigt bra handbollslag.

Därför var det en ordentlig överraskning när nyuppflyttade Fana på niondeplats i tabellen tog ledningen mot ligatvåan med 13-7 i halvtid. Larvik hämtade upp starkt i den andra halvleken men det räckte inte. Fana vann matchen med 20-19 och jublade högt efter slutsignalen.

Larviks förlust smakade fågel för Storhamar som tog över andraplatsen efter segern borta mot Oppsal. Storhamar, med svenska mittsexan Moa Fredriksson som gjorde ett mål och utan stjärnan Heidi Löke, hade det dock tungt i början och låg under med 10-16 i halvtid. Men till slut vände de matchen och kunde vinna med klara 34-28.

I den tredje och sista matchen i Grundigligaen igår vann Fredrikstad, med målvakten Jenny Sandgren och linjen Louise Karlsson, borta mot Byåsen med 27-25. Louise Karlsson var i högsta grad inblandad framåt och satte fyra mål i segern som innebar att Fredrikstad klättrade upp två placeringar, till fjärdeplatsen, förbi just Byåsen.

Tabellen >>