U19-VM: Sverige utslaget efter dyster avslutning

Marcus Norrbrink. Foto (arkiv): IHF.

Sverige skyfflade på slutspelsloket i en dryg halvlek och hade plus fem på Spanien när 20 minuter återstod. Sedan kom anfallssmällen, måltorkan och försvarsoredan som fick landslaget att tappa fotfästet totalt. Till slut 27–28 och tungt uttåg i åttondelen.

Utsikten att få lämna VM när det roliga precis börjat tyngde åtminstone inte Sverige från start. Linus Bergh tog ut riktningen med fina räddningar, Isak Persson flyttade in från kant till linje och fick försvararna att gå bort sig med många hot i blickfånget.

De spanska pjäserna verkade lika oförmögna att hantera Theo Übelackers satsningar som när William Andersson Moberg sköt i steget.

Det gav 5–1 medan Spanien hämtade andan och gick från avvaktande via utnyttjade kantluckor till vettiga spelföljder på nio meter.

Kvitteringschansen kom så småningom, vid 7–8 och kvarten spelat. Bergh hittade ånyo rätt position och Sverige såg sig aldrig om i den öppnare matchbilden fram till paus.

Svensk ledning 18–16 så långt. Ledarlaget fick dock en överdrivet ivrig start på andra halvlek, där Spanien fick vittring och utjämnade.

Fler beslutsamma skott av Übelacker höll stressen på avstånd och Sverige rundade två tredjedelar med 24–19.

Ett försprång som pekade mot kvartsfinal, innan nedgången dök upp på allvar.

Blågult upplevde 0–8 och hade ytterst svårt att komma till skott. Spaniens keeper kunde briljera när det knep och såg lagkamraterna i allt mer frejdiga aktioner. Motståndet lekte, goda råd var dyra när lobben till tre måls underläge, 24–27 nådde nät.

Bara en spansk kopia i oförmåga att stänga matchen räddade Sverige och spänning till slutsignalen.

Viss senkommen effekt på målvaktsbytet till Kristian Zetterlund innebar 27–28 på tavlan.

I sista minuten fick målvaktskollegan i Roberto Rodriguez Lario sätta punkt. Benet ut mot stolproten när Sverige förgäves jagade likaläge, ny avgörande räddning när sekunderna tickade upp mot 60 minuter.

Sverige försvann innan medaljresonemanget hann få kontur, och har en match (mot Norge om elfte plats) kvar i VM. Upplösningen i åttondelen med mycket läropengar i omlopp grumlade bilden av ett ännu mer lovande mästerskap.

Spanien–Sverige 28–27 (16–18)