Tre punkter efter Danmark–Kroatien

Simon Pytlick. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Danmark och Kroatien gick en klassisk holmgång fram till 32 lika. Här är Handbollskanalens tre punkter efter matchen.

Fysiskt försvar – Danmark länge ur balans

Tunisiens och Bahrains sexmannamurar och rykten om tidigare försvarsstilar var inte i närheten av Danmarks spelföljder i gruppspelet. När VM började på allvar i grupp IV visade Kroatien vad som krävs och satte hårt mot hårt. Det var 20 minuter av bitvis brysk men ändå effektiv defensiv och 8–12 på tavlan som kommande motståndare kan klippa friskt från till sina taktikgenomgångar. Balkans bollunder anno 2023 kunde inte behålla luckan halvleken ut, men laddningen fanns kvar över ytterligare gastkramande minuter. Allt i allt var det ett uppfriskande avbrott efter den något ensidiga underhållningen under den första VM-veckan i Malmö.

Simon Pytlick löste Kroatienknuten och kom ur försvarsfällan
Kroatien fick en poäng med en extremt närgången defensiv. Danmark hittade ändå en väg till oavgjort med bra målvakt och snabba spelvändningar. Simon Pytlick, i sitt första mästerskap, förkroppsligade vinnarmiljön i Danmark som den här gången klarade sig till 23:e raka VM-matcher utan förlust. Där flera av lagkamraterna tappade kraft med försvarshänderna i bröstet och uppåt fick Pytlick inspiration till lösningar och totalt nio mål.

Sverige lyfter på rankingen och Danmark sjunker med dagsaktuell nivå?

Efter två mästerskapsfinaler inom loppet av ett år mellan de skandinaviska grannar är det många som följer Sverige och Danmarks VM-öden med lupp. Säkert även de involverade aktörerna själva. Analysen kunde inte göras mer meningsfull än längre än tre raka segrar var i den första fasen. När huvudrundan tog över fick Sverige däremot bättre klaff än Danmark, urladdningen mot Ungern vägde en poäng tyngre och höjde självförtroendet mer än Danmarks stångande långa stunder mot Kroatien.