Sverige vann målkalaset mot Chile

Linus Persson of Sweden celebrates during the 2021 IHF World Handball Championship match between Chile and Sweden on January 16, 2021 in Cairo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Sverige har inlett VM 2021 på bästa sätt. På lördagskvällen kom andra raka segern, den här gången i en High Chaparral-match mot Chile som blågult vann med 41-26 (20-16)

I Kairo var det 20 grader och sol utomhus på lördagen men inne i Kairostadion regnade det mål. Matchen inleddes med samma höga svenska tempo som laget höll i uppspelen mot Nordmakedonien – och det smattrade av nätrassel i det chilenska målet. Framförallt var det 11-målsskytten Hampus Wannes ersättare Lucas Pellas som stod för rasslet. Pellas ville inte vara sämre än sin kollega så han satte 12 bollar.

På andra kanten var Daniel Pettersson effektiv och mellan de två kanterna gjorde de roterande niometersspelarna sitt jobb. Problemet för svensk del att Chile hängde med i det höga tempot och kastade in bollar i nästan samma takt. Orsaken var bristande fokus i det svenska försvaret som inte fick, eller gick ut och tog, smäll på de hala niometersspelarna.

För Chiles del handlade det som väntat om bröderna. Bröderna Feuchtmann och bröderna Salinas. Erwin Feuchtmann satte 7 bollar, Emil 2, Rodriga Salinas 6 stycken, Esteban 4.

De chilenska bröderna till trots så gick Sverige till halvtid med ledning 20-16. Kristján Andrésson lugnade tv-tittarna i paus med ett svenskt vinstlöfte och Andreas Palicka kom in i det svenska målet för Mikael Aggefors och gjorde några häftiga Palicka-räddningar.

Och trots att vissa trodde att Chile skulle ramla av där och då, byta ut sina stjärnor och satsa på nästa, avgörande match mot Nordmakedonien så blev det inte så – till en början åtminstone. Chilenarna fortsatte med sitt höga anfallstempo och kämpande försvarsspel.

Men mot slutet av matchen så sprang Sverige, som de gör allt mer, ifrån mer och mer och Chile satte sina stjärnor. Gult och blått tog hem matchen med 41-26 och nu väntar en hjärtrusande gruppfinal mot värdnationen Egypten på måndag.

Sverige: Lucas Pellas 12, Lukas Sandell 6, Daniel Pettersson 5, Jim Gottfridsson 4, Linus Persson 3, Jonathan Carlsbogård 3, Felix Claar 3, Valter Chrintz 3, Alfred Jönsson 1, Max Darj 1.

Chile: Erwin Feuchtmann 7, Rodrigo Salinas 6, Esteban Salinas 4, Emil Feuchtmann 2, Javier Frelijj 2, Benjamin Calleja 2, Diego Reyes 1, Sebastian Ceballos 1, Daniel Ayala 1