Sverige nere för räkning – vände och kryssade mot Belarus

Alfred Jönsson. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Tekniska fel, lågt tempo och passmissar. Sverige imponerade inte i inledningen av kvällens match mot Belarus. Men Sverige kom tillbaka, gick förbi, men fick tillslut dela på poängen efter kryss och slutresultatet 26-26.

Alla lag gör minst en dålig match i ett mästerskap – visst är det så man säger? Sveriges dåliga match såg ut att komma ikväll när Belarus stod för motståndet. Matchens första halvlek i Huvudrundan var ingen handbollspropaganda från det svenska landslaget som började mycket svagt med passmissar, missade avslut, tekniska fel och lågt tempo.

Belarus kunde, utan att själva imponera, glida ifrån till en tidig åttamålsledning och Solberg tvingades skicka in ny gubbe på ny gubbe för att få till någon som helst tillstymmelse till förändring. Kvartetten Wanne-Jönsson-Claar-Sandell gav Sverige ny energi och några riktiga kryssjagare från Jönsson gav visst hopp inför den andra halvleken. Men det var ett tilltufsat Sverige som gick tillhalvtidvila med underläge 11-14.

Sveriges mest erfarne spelare på niometer, Jim Gottfridsson, sammanfattade den svenska insatsen i första halvleken på ett tydligt sätt i halvtidsintervjun: “Det gick käpprätt åt helvete”.

Uppställningen som var på väg att spela tillbaka Sverige in i matchen innan vilan fick fortsatt förtroende i början av den andra halvleken. Och väl var väl det för samma tidigare nämnda kvartett fortsatte att leverera och tro det eller ej – men efter 45 minuter så var Sverige i ledning 22-21.

Otroligt spännande. Och mer spännande skulle det bli. Lagen följde varandra tätt och med en minut kvar var ledningen fortsatt ett mål till Sveriges fördel, 26-25.

Belarusisk timeout.

Ett försök att dra isär det svenska försvaret till höger och peta in bollen till den ostoppbare Karalek placerad vid Sveriges vänstertvåa misslyckades och nu hade Sverige chans stänga och glömma denna tuffa match.

Svensk timeout.

Sverige lyckades inte med sin taktik, finsk vänster + Barca, och Jönssons vinnarskalle tog ett överambitiöst avslut som smet utanför målvaktens högra stolpe. Belarus tog tillvara på matchens sista läge, ett pressat från kanten, som knorrades in runt Aggefors.

Sverige – Belarus 26-26

Vi kan inte annat än att beundras av Belarus skyttekraft i Uladzislau Kulesh (otroligt fint förnamn för övrigt), Mikita Vailupaus och Andrei Yurynoks finess från kanterna och Artsem Karaleks brottarvändningar på mittsex. I dag räckte det till en poäng mot Sverige.

Vi kan heller inte annat än att beundras av den svenska bredden i truppen. Förstalinan på nio meter presterade inte. En helt ny lina kastades in som vann en poäng för Sverige.