Sverige klart för kvartsfinal – här är motståndarna

Sverige jublar efter kvartsfinalplatsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Sverige är obesegrade och klara för kvartsfinal, redan efter tre matcher. En seger mot Egypten och det blir minst en andraplats i grupp B. I grupp A, där Sveriges motståndare ska utses, är det öppnare om platserna. Men hur det än går kan landslaget vänta sig tufft motstånd.

Grupp A

Spanien har tre segrar. Två av dem är uddamålssegrar, men till skillnad från Sverige har de tagit dem mot toppkonkurrenter. Idag hade de en relativt lugn resa mot Brasilien och vann med sju måls marginal. Sverige ser ut att slippa Spanien i kvarten. Norge hade en märklig period i mitten av första halvlek mot Argentina, när de senare gjorde sex raka mål och gick ikapp från 3–9. Norrmännen redde dock ut stormen och vann med 27–23, med hjälp av tungt skytte från klubbkamraterna Sagosen (7 mål) och Reinkind (5) och kantspel från Magnus Jøndal (6). Ser man till tabelläget kan det mycket väl bli ett nordiskt derby för Solbergs manskap i kvartsfinalen.

Eftermiddagsmatchen var kanske OS bästa hittills. En intensiv och svängig historia, där lagen turades om att hitta momentum, men där Frankrike behöll ledningen under större delen av matchen. Efter några avgörande situationer under de sista minuterna kunde Frankrike jubla efter slutsignalen och ta med sig båda poängen. Därmed har Tyskland bara 2 poäng hittills. Tyskland möter Norge i nästa match, där Norge har chansen att säkra en tredjeplats i gruppen.

Grupp B

Sverige är fortsatt obesegrat och klara för kvartsfinal. En vinst mot Egypten skulle innebära arbetsro inför den sista gruppspelsmatchen mot Danmark. Skulle båda lagen ha full pott inför den matchen väljer de sannolikt att gå runt lite på fler spelare. Samtidigt spelar de den sena matchen, när den andra gruppen är färdigspelad, och har därför deras resultat att gå på. Danskarna är det lag i turneringen som övertygat mest. Tiomålsvinsten mot Bahrain natten till idag, slog hål på den svensk/portugisiska idén om att Bahrain är starkare än väntat. Egypten besegrade hemmanationen Japan och har 4 poäng, men är inte klara än. Sverige kan förvänta sig ett motiverat Egypten på fredag klockan 09.15.

Danmark–Bahrain 31–21 (12–7)

Sverige–Portugal 29–28 (14–14)

Japan–Egypten 29–33 (11–18)