Portugal tämjde Island med anfallsfart och offensivt försvar

Rui Silva. Foto (arkiv): Ludvig Thunman/Bildbyrån.

EM-kvalet och VM-förberedelserna delade på syftet med en handfull landskamper torsdag kväll. Portugal använde sin fartfyllda spelstil till framgång mot Island. Tysklands många återbud märktes inte av i en kontrollerad bortaseger mot Österrike.

De svenska förbundskaptenerna i Estland, Thomas Sivertsson och Janne Ekman låg bakom en överraskande försvarstriumf mot Bosnien. Hemmalaget repade mod efter paus, stängde till bakåt medan vänstersexan Kaspar Lees och Varbergskytten Karl Toom fick fria ytor att agera offensivt med åtta mål vardera.

Portugal har byggt upp en position där man utmanar den etablerade eliten, dessutom över tid med smart attackspel. Rui Silva hade spelsinnet på topp och passningsspelet under läcker kontroll mot Island och eldade på i anfallen. Portugal kunde lita på lyckat avslut oavsett varifrån skottet kom men Pedro Portela på högerflanken blev målbäst med sju fullträffar.

Island hängde med till finalen i en jämn match och föll på flera brända möjligheter, Viggo Kristjansson var en av de bättre på att luckra upp det offensiva försvaret.

Förutom den långa skadelistan med spelare som missar VM sparade Tyskland Moritz Preuss och Uwe Gensheimer med skadekänningar. Alfred Gislasons landslag rann ändå ifrån och vann sin tredje raka seger i kvalgruppen. Marcel Schiller var lysande i vinnarlaget med elva mål, Boris Zivkovic och Sebastian Frimmel nätade sju gånger var och stack ut framåt för Österrike.

Ljubomir Vranjes ledde Slovenien i en uppvisning efter paus mot Nederländerna. Kay Smits skytte var det enda som hotade för det orangea laget medan gästerna anföll med kraft från Juri Dolenec och finess från Blaz Janc.

EM-kval 6 januari
grupp 2, Estland–Bosnien 24–21 (11–14)
Österrike–Tyskland 27–36 (16-22)
grupp 4, Portugal–Island 26–24 (14–11)
grupp 5, Nederländerna—Slovenien 23–34 (15–14)
Turkiet–Polen 24–29 (12–15)