Matchens tre stjärnor: Portugal–Slovenien

Blaz Janc. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Slovenien satte in rycket mot Portugal med kvarten kvar och gick från förlust till seger med semifinalvittring. Handbollskanalen har utsett matchens tre bästa spelare i konceptet som vi enkelt och tydligt kallar för ”Matchens tre stjärnor”.

Tre stjärnor – Blaz Janc (Slovenien)
Blaz Janc bidrog med lekfullt lir för Slovenien. Därmed inte sagt att kantspringaren ägnade sig åt nonchalanta avslut med hög riskfaktor, det var marginal i många av kontringslägen där bollen nådde nät. Ett extra plus i flera omställningar då Janc själv stod för bollstölden. Lämnade några onödiga luckor i sin försvarsposition första 30, fotarbetet och riskvärderingen blev bättre i andra halvlek.

Två stjärnor – Andre Gomes (Portugal)
Tillbaka i spel och kvitt sin skada efter två matcher utanför truppen. På kuppen fick Portugal ett friskt anfallsalternativ och Slovenien ännu svårare att hantera den flyhänta offensiven. Laget var knappast lättläst sedan innan med sin bästa målgörare på 42:a plats i skytteligan, Gomes bidrog till att komma runt motståndarmuren med fyra mål och tre assist bara före paus.
När Slovenien skruvade upp försvarskapaciteten blev snilleblixtarna mer sällsynta och skottarmen spak.
En stjärna – Dean Bombac (Slovenien)
Trollspöet var på lagning och playmakern slet långa stunder för att nå upp till sin inmutade geninivå i passningsspelet. När Slovenien nådde tre måls ledning inne på slutkvarten var Bombac ändå där, drog på sig bevakning och satte lagkamraterna i fina lägen.