Slovenien nära semifinal – Portugal utslaget

Jure Dolenec och Andre Gomes. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

I en tajt och jämn match var Slovenien lite vassare när det skulle avgöras och besegrade Portugal med 29–24. Resultatet innebär att semifinal är nära för Slovenien medan Portugal är utslaget.

Förutsättningarna inför var enkla: förlust för Portugal och semifinalchansen skulle vara borta. För Slovenien skulle en semifinal inte vara klar vid seger, men åtminstone väldigt nära.

I matchen mot Ungern spelade Sloveniens Dean Bombac endast sista kvarten, mot Portugal var storstjärnan tillbaka från start. Men trots att Bombac var med var det inget drömspel Slovenien bjöd på, det såg tvärtom rätt trögt ut.

När spelet på niometer inte fungerade var det tur för Slovenien att Blaz Janc hade en fin första halvlek. Högersexan gjorde fem mål på sex skott, men det räckte inte till pausledning. Portugal gjorde nämligen en bra halvlek och hade ledningen med 15–14 efter 30 spelade minuter. Anledningen till det? Andre Gomes var tillbaka efter skada och gjorde fyra mål på fyra skott utöver att han drog på sig stor bevakning.

Halvlekens kyligaste spelare var dock Miha Zarebec. Den lillemittnian lobbade in två straffar inom loppet av ett par minuter.

Portugal spelade rätt slarvigt under i stort sett hela andra halvlek, men hängde med i matchen ändå eftersom Alfredo Quintana stod för flera frilägesräddningar. Problemet för Portugal var att även Klemen Ferlin gjorde en bra halvlek och därför kunde Slovenien rycka till 23–21. Dessutom var firma Bombac/Mackovsek framgångsrika i sitt samarbete – oftast när vänsternian Mackovsek tog sig in på linjen och fick fina passningar av spelgeniet.

Slovenien avslutade matchen starkt och till slut det en komfortabel seger mot ett Portugal som trots allt har gjort ett riktigt fint mästerskap.