Öppna och jämna tabeller i divison 1-serierna – spännande vårsäsong väntar

Foto: Andreas Sandström, Bildbyrån.

Mitt i EM-festen pågår självklart även spel i olika serier runt om i landet. I de fyra division 1-serierna börjar tendenserna för vilka lag som är starkast att visa sig allt mer – samtidigt som divisionens jämna och spännande tabeller är ett faktum. Här grottar vi ner oss lite snabbt i samtliga av dem. 

Dam 1 norra
AIK har skapat sig ett starkt grepp över förstaplatsen i damernas division 1 norra – där de med sina 25 poäng har ett övertag med fem poäng gentemot tvåan Tumba – som dessutom har en match mer spelad än AIK.

Just Tumba åkte dock på sin fjärde förlust för säsongen när de i söndags tog emot bottenlaget Gimonäs Umeå, och förlorade med 22-25. Samtidigt klättrade Kungsängen närmre andraplatsen när de plockade med sig två poäng från helgens match mot Uppsala. Även de har spelat en färre match än Tumba, och har därför chansen att ta över placeringen om de lyckas hålla igång vinstflowet ett par omgångar framöver.

Längre ner i tabellen hittar vi Uppsala, Alfta och Tyresö – som alla tre har haft det svårt hittills i seriespelet. Alla tre har endast två vinster med sig i protokollet så här långt, och för att lyckas hålla sig kvar i divisionen inför kommande säsong krävs en upptrappning av nivån under våren.

Tabell >>

Dam 1 södra
Kampen om den ärofyllda platsen upp till allsvenskan pågår för fullt mellan egentligen de allra flesta lag i damernas divison 1 södra. S-hof, Ystad och Somby/Skövde har dragit ifrån något i tabellen men lyckas de andra lagen bjuda på ett par skrällvinster och en stark vårsäsong är topplaceringarna inte körde för i princip någon – från ledande S-hof till Örebro som innehar sistaplatsen skiljer det nämligen bara sju poäng.

Att Kristianstad, RP, Önnerediterna eller Örebro skulle lyckas vända på den situation de lyckas sätta sig i under höstens spel känns dock relativt orimligt, då de alla i nuläget bara har med sig tre respektive fyra segrar i tabellen.

Tabell >>

Herr 1 norra
VästeråsIrsta, Tumba och Enköping ligger i nuläget som topp tre i herrarnas division 1 norra. VästeråsIrsta har haft en stark säsong med 13 vinster på 14 matcher, och ser ut att lyckas ta sig hela vägen upp till allsvenskan – om deras segersvit fortsätter under våren. IFK Tumba ligger, precis som i damernas serie, strax därefter och är uppe och nosar på förstaplatsen. De behöver dock ett par sämre omgångar från serieledarnas sida för att lyckas ta sig om, vilket kan tyckas orimligt när man vunnit 12 av de matcher man spelat under säsongen.

I botten har GP, Silwing-Troja och Eskil det tuffare, och det ska mycket till om de alla tre ska lyckas vända på läget i serien och slippa undan ett kval eller att åka ner till divison 2 inför nästa säsong. Även i denna serien är det dock jämnt, och det fina med just division 1 är ju faktiskt att allt kan hända – och ingenting är färdigt förens slutsignalen i den sista matchen går.

Tabell >>

Herr 1 södra
I den fjärde och sista division 1-serien är de två ledande lagen betydligt mer dominanta än i de andra. Vinslöv och Anderstorp har fightats genom hela säsongen om den ärofyllda förstaplatsen – en kamp som fortfarande pågår för fullt. Anderstop har dock halkat efter med ett par poäng, men som tidigare nämnt så kan ett par omgångar med annorlunda resultat ändra läget totalt.

IK Lågan har bara lyckats skrapa ihop tre poäng på sina fjorton spelade matcher, och de – tillsammans med Baltichov – har en tuff vår framför sig om de ska lyckas rädda upp situationen. För Baltichovs del är det dock endast två poäng upp till Alingsås, och ytterligare ett till Ystad. Där efter blir det återigen tight mellan lagen – och med andra ord kan en bra period för Baltichov framöver rädda dem från både kval och risken att flyttas ner.

Tabell >>