Mardrömsstart förstörde för Sverige

Albin Lagergren. Foto: Mikael Storm, M. Storm Foto

Sverige inleder EM med en blytung förlust mot Island. En imponerande inledning lade grunden till seger med 26-24 för islänningarna.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Ibland är det roligt när klyschor stämmer. Ibland är det motsatsen. Mardrömsstart, är väl klyschan som passar bäst på Sveriges inledning mot Island.

Efter tre minuter hade Island gjort 3-0. Efter sju minuter var det 6-1. IFK:s Gudmundsson stoppade ner lagkamraten Lagergren i fickan och sköt hål på Palicka. På andra sidan planen var det dock nästintill vattentätt där Björgvin Pall Gustavsson hade läst igenom de svenska skyttarna.

Jim Gottfridsson var den som lyckades bäst för Sverige. Den enda som lyckades till en början. Gottfridsson tog även över som högertvåa i försvaret för att få stopp på Gudmundsson, som satte fem mål i första, sju totalt. Men då började inspelen komma istället. Var det inte inspel till linjen så hade meste målskytten Gudjon Valur Sigurdsson smugit sig in. Sigurdsson satte mål nummer 1799-1802 i första halvlek.

Efter 13 minuter hade Sigurdsson kontrat in 11-4 för Island. Sverige såg bombchockat ut. Man ändrade om i uppställningen och bytte in Pettersson mot Nielsen och Jakobsson mot Lagergren. Palicka fick också gå av efter att inte riktigt fått tag på Islands skytte.

Appelgren kom in och tog tre av tre direkt. Nu planade matchen ut sig och Sverige kunde till och med hämta igen några bollar när Island inte fick in ett enda mål på nio minuter vid ställning 14-5. Men Sverige var tyvärr inte mycket vassare.
Det fanns dock en gul våg av momentum men den bröt Pall Gustavsson av mot Tollbring på kontring. Islänningen fick upp tåspetsen i pannbandshöjd och gjorde en makalös räddning. En av flera.

15-8 blev halvtidsställningen. Sverige har som minst gjort 21 mål i en match i ett EM. Det var mot Ryssland 1996.

Andra halvlek börjar väldigt bra för Sverige med två raka mål. Sen var det roliga slut för ett tag. Island kunde snart dra ifrån igen till 21-11. De blå kunde inte göra något fel och de gula inga rätt. Så fortsatte det fram till minut 41. Då började Island slarva och Sverige kunde kontra. 22-12 blev till 22-14 som sen blev 22-16 genom två enmanskontringar på Zacke, trots en man mindre. Sen satte Lukas det femte obesvarade målet i rad och ett glimmer av hopp väcktes för blågult. Jakobsson gjorde sen 22-18 i 47 minuten. Island slängde bort bollar och Appelgren räddade allt som kom mot honom.

Sverige får en man mer men Jeppsson kastar bollen i händerna på isländsk spelare och Island kan göra sitt första mål på nio minuter i andra halvlek. 23-18. Jepsson gör sedan 23-19 på styrning. Zacke 23-20 på styrning. 24:03 på klockan. Men Sverige kommer inte ikapp. Island får tag på spelet tillräckligt för att hålla undan och vinna med 26-24.

Sverige höjde sig avsevärt i andra halvan av andra halvlek. Men. En enormt tung förlust för svenskarna som var stora favoriter inför matchen. Nu måste man i princip vinna mot Serbien för att kunna avancera till nästa runda. Men om Sverige slår Serbien och Serbien slår Island kan kvällens match bli betydelselös för framtiden. Vi hoppas på det.

Sverige: Jim Gottfridsson 6, Simon Jepsson 4, Mattias Zachrisson 3, Lukas Nilsson 3, Albin Lagergren 2, Jesper Nielsen 2, Jerry Tollbring 2, Niclas Ekberg 1, Johan Jakobsson 1.

Island: Olafur Andres Gudmundsson 7, Runar Karason 5, Gudjon Valur Sigurdsson 5, Arnor Thor Gunnarsson 5, Aron Palmarsson 3, Dadi Janus Smarason 1.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here