Island, Makedonien och Österrike klara för VM

Gudjon Valur Sigurdsson, Island. Arkivbild. Arkivbild. Foto: V Michel

Det var inte bara Sverige som bokade sina VM-biljetter igår. Det gjorde även Island, Makedonien och Österrike. Framförallt var det på Island och i Österrike som segern satt långt inne.

Först tar vi itu med laget där segern låg närmst igår – Makedonien. Från det första mötet med Rumänien hade man med sig åtta måls överläge till returen i Cluj. Den stora ledningen var man inte ens nära på att tappa. Rumänien vann returen med 26-25 där Demis Grigoas var målbäst för hemmalaget på åtta mål. Men det räckte inte. Makedonien och deras åttamålsskytt Dejan Manaskov tar sig till VM med sju måls fördel.

I Österrike var det snäppet svårare avancemang. Faktum är att Österrike, som tappade flermålsledning till oavgjort i Vitryssland, nu vände på steken – rejält. Efter underläge med 13-16 i halvtid kom de rödvita ut som ett nytt lag och vann till slut med imponerande 31-26. Därmed slår Österrike ut Vitryssland som stundtals spelade väldigt fin handboll i EM 2018. Målbäst i matchen var Alexander Herman på sex mål för hemmalaget och Barys Pukhouski med fem för vitryssarna.

På Island då. Islänningarna hade med sig oavgjort (27-27) till returen i Reykjavik, men Litauen hade imponerat i den första matchen. Det fortsatte bortalaget även göra i returen. Bortalaget höll ifrån bra och med tio minuter kvar var man bara ett mål bakom Island, 26-27. Men islänningarna ledda av Sigurdsson, som hade en dålig match i Litauen, drog ifrån och vann till slut med 34-31. Den gode Gudjon Valur satte tio mål för hemmalaget och blev stor hjälte. För litauerna blev Aidenas Malasinskas målbäst med åtta baljor.

Fler VM-klara lag:

Europa:
Sverige
Norge
Ryssland
Tyskland
Danmark
Spanien
Frankrike
Makedonien
Island
Rumänien

Afrika:
Angola
Egypten
Tunisien

Asien:
Bahrain
Qatar
Saudiarabien
Japan
Sydkorea

Sydamerika:
Kvalet via Panamerikanska Mästerskapen spelas 16-24 juni