”Gotte” om utveckling, assist och niometersuppställningen

Jim Gottfridsson. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Jim Gottfridsson har varit Sveriges bästa spelare så här långt under VM och mot Egypten gav Handbollskanalen mittnian högsta betyg. Dagen efter den imponerande segern mot värdnationen fick Handbollskanalen ett snack med ”Gotte” om bland annat utveckling, assist och den svenska niometersuppställningen.

Det är dagen efter Sveriges tunga seger mot Egypten och Jim Gottfridsson har fullt upp. Precis som alltid är han en av de mest påpassade spelarna i det svenska laget – det är många som vill prata med storstjärnan. Men så spelade han också en oerhört stor roll när Sverige skrällvann mot hemmanationen.

– Vi gick till paus med känslan att det var inte var vår bästa halvlek. Jag brukar se handboll som att första 30 är mer av en transportsträcka där man lägger upp ett spel för att kunna vinna över 60 minuter. Precis det tycker jag att vi gjorde, säger Jim Gottfridsson till Handbollskanalen.

– Jag var aldrig riktigt orolig även om vi mötte ett fantastiskt lag, vilket någonstans är ett kvitto på att vi också är ett bra lag. Men jag tycker inte att vi ska ha mer press på oss nu, vi har fortfarande ett ganska orutinerat lag där lusten att fortsätta att utvecklas som lag är stor.

Vad säger du om läget ni har nu med fyra poäng med er in till huvudrundan?

– Jag är ingen statistiknörd, men det var någon som sa att det räcker med två vinster av tre nu för att nå kvartsfinal och det är så klart en fördel. Det viktiga nu är att vi har stängt matchen mot Egypten, den karamellen har vi sugit färdigt på nu. Nu är det fullt fokus på att besegra Belarus, förlust där och vi måste vinna två raka.

Sverige har många nya och oerfarna spelare i laget och Gottfridsson, som numera är en av lagets mest rutinerade spelare, får så klart en viktig roll i att hjälpa spelarna att ladda om inför kommande utmaningar.

– De är väldigt duktiga på det själva, men det är klart att jag tar större ansvar på plan. När det blir lite stressigt är jag kanske den som säger vad vi ska göra.

Du har alltid älskat att ha stort ansvar, blir det extra mycket nu i och med din stora roll i laget?

– Det byggs på, jag kommer ändå från ett storlag i Europa och gör det bra där, då får man mer pondus i laget och folk litar på en. Jag märker att de unga lyssnar mycket. Sen är det ju inte så att jag har facit, men jag vet att min styrka som spelare är att se spelet.

– Så det är bara att tacka och ta emot för det förtroende jag har fått där alla litar på vad jag säger. Sen har jag sagt till Glenn och ”Boken” att jag gillar att få flika in med grejer ibland, jag vill inte bli styrd i sex raka anfall för då känner jag mig begränsad. Men vi har en väldigt bra kommunikation där.

En sak som alltid har stuckit ut i Jim Gottfridssons spel är hans spelsinne. Han har nästan alltid legat högt upp i assistligor, men den här säsongen har han tagit det flera nivåer till. I Bundesliga, det som ofta kallas för världens bästa liga, leder han assistligan med 24 assist bättre än tvåan (Gottfridsson har gjort 76 assist). Och även i VM har han briljerat – ”Gotte” har gjort 19 assist på tre matcher, vilket är flest tillsammans med Sander Sagosen.

– Jag har tagit ytterligare kliv i utvecklingen, men det handlar om att jag spelar mer försvar nu än jag gjorde förr. Jag har förstått snacket om vila och jag går aldrig emot tränare, men jag tycker att det ger mycket att jag får vara med bakåt. Jag är ingen ”Tobbe” Karlsson direkt, men jag får vara med och ta hand om uppspelen och hittar fram med passningar när vi trycker. Det blir fler minuter på plan helt enkelt.

En stor framgångsfaktor för Sverige så här långt under VM har varit spelet från niometersuppställningen. Jonathan Carlsbogård och Linus Persson har varit förstavalen på ytternio-positionerna och samspelet med ”Gotte” har sett riktigt bra ut, något han håller med om.

– Det funkar väldigt bra, vilket det även gjort med Felix när han har kommit in. Det är bollskickliga spelare och vi har fått ut mycket, men inte maximalt, av vårt anfallsspel.

– Vi spelar handboll som passar oss väldigt bra. Det har varit en del skriverier om att vi inte skjuter utifrån, men det är enklare att göra mål från sex meter än från tio. Vi söker upp bättre lägen och det är en styrka vi har.

Nu väntar alltså spel mot Belarus (onsdag), Slovenien (fredag) och Ryska förbundslaget (söndag).

– Slovenien är det bästa laget i gruppen. Annars är det lite av ett getingbo där alla kan slå alla. Att möta Slovenien och Ryssland är ointressant just nu, för mig gäller bara Belarus och att vinna den matchen, avslutar Jim Gottfridsson.