Frankrike och Sverige – klassiska möten genom historien

Glenn Solberg. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Frankrike och Sverige har varit två stornationer inom herrhandbollen under flera decennier. Med medaljer och mästerskap kommer även historiska matcher och dessa två länder har stött på varandra mer än en gång i stora mästerskap. 

För 62 år sedan spelades den första matchen mellan Sverige och Frankrike. Då slutade det med blågul vinst med 15-11 och sedan dess har lagen mött varandra ytterligare 55 gånger.

33 svenska vinster

Statistiskt sätt har Sverige ett övertag på Frankrike. Blågult har samlat ihop till 33 vinster och har dessutom spelat oavgjort i fyra av matcherna.

Lagen har haft en tendens att ställas mot varandra i viktiga matcher många gånger. I VM 2001 förlorande Sverige en riktig rysarfinal mot Frankrike med 25-28 efter förlängning. Elva år senare skulle lagen möta varandra i en final igen, och precis som förra gången slutade det med en fransk vinst. Denna gången handlade det dock om OS i London, men gemensamt för båda finalerna är att det var enormt jämnt.

Ytterligare en rysare ikväll?

Som om inte två rysarfinaler vore nog så var det Sverige mot Frankrike i EM-semifinalen i fjol. Som så många gånger förr var det en jämn och spännande kamp, men denna gång var det blågult som drog det längsta strået. Matchen slutade 34-33 och resten är historia.

Kanske får vi se ytterligare en rysare ikväll. Något som är säkert är i alla fall att Sverige kommer ha publiken i ryggen.

För att ladda upp inför kvällens drabbning så har Handbollskanalen listat några klassiska möten mellan lagen. Så titta, njut och tagga igång inför ikväll!

Klassiska möten mellan lagen:
1961 – Första mötet mellan lagen (15-11 till Sverige)
1990 – Vägen mot VM-guldet (20-18 till Sverige)
1992 – Seger i OS-semi (25-22 till Sverige)
2001 – Förlust i VM-finalen efter förlängning (25-28 till Frankrike)

2012 – Förlust OS-final (21-22 till Frankrike)
2021 – Seger i VM-semi (32-26 till Sverige)

2022 – Seger i EM-semi (34-33 till Sverige)