Boubli om favoritskap och att bli starstrucked

Glenn Solberg och Lionel Boubli. Foto: Privat

Lionel Boubli är fransmannen som numera bor i Göteborg och älskar handboll. Ikväll väntar VM-semifinal mellan ”hans” två länder och han medger att det är svårt att veta vilka han ska heja på. 

– Men oavsett vilka som vinner blir jag glad, säger han till Handbollskanalen. 

Lionel Boubli kom i kontakt med Sverige för första gången som ungdom, när han var med i Partille Cup 1987. Då såddes ett frö i fransmannen att det kanske var Sverige som skulle bli hans hemland i framtiden. Efter flera år i Frankrike, USA och England så förde kärleken honom tillbaka till Sverige.

Vid det laget hade Boubli slutat spelat handboll, men han trivdes ändå som fisken i vattnet i Stockholm. Sejouren i huvudstaden blev dock inte lång, utan Lionel packade ihop livet och flyttade ner till Göteborg.

– 2005 fick jag ett jobberbjudande i Paris, så kanske hade jag blivit bästa kompis med Zlatan om jag tackat ja till den möjligheten. Men jag valde att stanna kvar i Sverige.

Kompis med Frankrikes fysansvarig

Idag har Lionel fyra barn som spelar handboll i Önnered och självklart är han tränare och engagerad i lagen.

– Idag gick jag upp klockan tre för att hinna med flyget hem till Sverige, och imorgon åker jag till Halmstad för att kolla på min son som spelar USM.

Under ungdomsåren i Frankrike spelade Lionel handboll tillsammans med Olivier Morelli, som idag är fysansvarig för det franska landslaget.

– Varje gång det är mästerskap så brukar jag höra av mig till honom.

”Starstrucked av det svenska landslaget”

Vänskapen med Morelli gjorde att Lionel ställde upp som volontär under EM 2020 med förhoppningen om att få vara lagvärd för det franska landslaget. Så blev dock inte fallet, utan Lionel jobbade med media under mästerskapet och älskade det.

– När det blev VM i Sverige ville jag självklart hjälpa till igen. Man är ju dessutom lite starstrucked av det svenska landslaget, trots att jag är 50 år, säger han med ett skratt.

– Jag blir nog mest starstrucked av Gottfridsson, han är ju handbollens Messi, och dessutom är han så snäll. Jag pratade även en del franska med Lucas Pellas och öppnade upp Vallhalla A åt honom en kväll efter en match. Han ville springa av sig så jag öppnade en bakdörr och hjälpte honom.

Klappar hjärtat för Frankrike eller Sverige?

Kopplingen till både Sverige och Frankrike gör det svårt för Lionel att bestämma sig för vem han ska heja på ikväll. Mitt i dessa funderingar inser han att han blir glad oavsett vilka som vinner.

– Jag var rädd att denna frågan skulle komma. Det är svårt, jag vill heja på Sverige och det gör jag såklart. Men Frankrike har gett mig så mycket under den senaste 30 åren, så det finns en lojalitet man inte vill släppa. Sen vill jag att det ska gå bra för Olivier.

”Annan lagbygge än Frankrike”

Frågan om vilka som är favoriter i kvällens match är nästan lika svårt som den tidigare frågan, men tillslut kommer Lionel fram till att han tror att Sveriges lagbygge och målvaktsspel kommer avgöra matchen.

– Jag tror att Felix Claar är så pass bra och har imponerat så mycket att han kan ta Gottfridssons roll på ett bra sätt. Sverige spelar den handbollen jag tycker om och som är modern, och jag tycker att de har ett annat lagbygge än Frankrike. Sverige skulle kunna byta ut hela förstauppställningen och det blir fortsatt lika bra.

– Frankrike har mer individuell skicklighet, men jag tror målvaktsspelet kommer avgöra. Och där är ju Palicka bäst.

21:00 drar semifinalen igång och lagom till att klockan slagit 22:30 kommer ett av lagen vara klara för final, men oavsett vilket lag det blir kommer Lionel vara glad.