Lär känna Frankrikes lag – kommentar på varje spelare

Dika Mem, Frankrike. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

VM-semifinalen mellan Sverige och Frankrike är bara några timmar bort. Det svenska laget har ni så klart bra koll på – här ger vi er chansen att lära känna det franska superlaget.

Det är ett stjärnfyllt gäng Sverige ställs mot ikväll. Om det ska bli svensk VM-final på hemmaplan på söndag måste Frankrike besegras. Men vad är det egentligen för lag Sverige ställs mot? Vilka är spelarna och vad har de för styrkor? Det försöker vi redogöra för här.

Målvakter

Vincent Gerard (Saint-Raphael)

För några år sedan spåddes Gerard bli Frankrikes nästa världsmålvakt efter legendaren Thierry Omeyer. Så har det inte blivit. Ska vi vara ärliga har utvecklingen gått i andra riktningen. Trots detta har Gerard landat ett kontrakt till nästa säsong med Kiel och på den nivån är han väldigt sällan. Kan blixtra till ibland, men otroligt ojämn.

Remi Desbonnet (Montpellier)

Återvände till Montpellier inför säsongen efter några år i Nimes. Inte uttalad förstamålvakt i landslaget, men har visat i både Champions League med Montpellier och inte minst i kvartsfinalen mot Tyskland att han har en riktigt hög högstanivå. Lagkamrat med Lucas Pellas i Montpellier.

Charles Bolzinger (Montpellier)

En målvakt de tror mycket på i Frankrike. Endast 22 år gammal och är tydlig trea på positionen i landslaget. Lagkamrat med Lucas Pellas i Montpellier.

Vänstersexor

Mathieu Grebille (PSG)

Om Lucas Pellas och Hampus Wanne är i den ena änden av vad en kantspelare kan vara är 198 centimeter långe Grebille i den andra änden. Inte bara lång utan stor också. Jobbare snarare med tydliga och raka avslut (tänk Jonas Källman) än den där stora verktygslådan (tänk Pellas/Wanne). Lagkamrat med Andreas Palicka i PSG.

Dylan Nahi (Vive Kielce)

Har definitivt svalt en studsmatta någon gång under uppväxten. Otrolig spänst. Snabb, atletisk och en ruggigt bra vänstersexa. Lagkamrat med Elliot Stenmalm i Kielce.

Mittsexor

Nicolas Tournat (Vive Kielce)

En jätte till människa (200 centimeter och 113 kilo) som trots sin storlek rör sig makalöst fint på linjen. I det offensiva spelet är han inte mycket sämre än superstjärnan Fabregas. Lagkamrat med Elliot Stenmalm i Kielce.

Ludovic Fabregas (FC Barcelona)

En av världens bästa mittsexor, om inte den allra bästa. Har dominerat i Barcelona under flera säsonger och flyttar till sommaren vidare till Veszprem. Fabregas bror har blivit världsmästare tre gånger i cykel. Lagkamrat med Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård i Barcelona.

Luka Karabatic (PSG)

Karabatic d.y. (den yngre). Är med enbart på grund av sina spetsegenskaper i försvarsspelet. En elegant silverräv. Lagkamrat med Andreas Palicka i PSG.

Högersexor

Yanis Lenne (Montpellier)

En underskattad kantspelare som verkligen har imponerat under VM. Säker i läget med bra variation på sina avslut. Kan det mesta och är framförallt ett stort hot i kontringarna med sin sanslösa snabbhet. Lagkamrat med Lucas Pellas i Montpellier.

Valentin Porte (Montpellier)

Porte är son till en före detta landhockeyspelare. Var målvakt fram till att han var 12 år gammal, då han fick chansen som utespelare eftersom han är vänsterhänt. Har framförallt sina styrkor i det defensiva spelet där han kan stötta upp som tvåa. Hade Frankrike inte haft Mem, Richardson och Remili hade Porte varit uttagen som högernia. Lagkamrat med Lucas Pellas i Montpellier.

Vänsternior

Romain Lagarde (PAUC)

Har inte fått mycket speltid under mästerskapet och det är kanske inte så konstigt med tanke på konkurrensen. Men en stabil försvarsspelare och en traktor framåt. Halvdistansspelare med bra genombrott och skott.

Elohim Prandi (PSG)

Glädjande nog är Prandi med i landslaget igen efter det otäcka våldsdåd han utsattes för inför mästerskapet för ett år sedan. Här har Frankrike ett sparkapital som heter duga. Otroligt kraftfull och trots sin i handbollssammahang lilla kropp (193 centimeter) är han ett riktigt muskelpaket. Hoppar högt och skjuter stenhårt. Har en dundermatch i sig i det här mästerskapet och den har inte kommit ännu. Lagkamrat med Andreas Palicka i PSG.

Nikola Karabatic (PSG)

Få saker är så uttjatade som att prata om GOAT inom sport. Men vi kör på det ändå, för Nikola Karabatic är handbollens bästa spelare någonsin. Det går inte att komma ifrån det. Går knappt på avslut längre, han har åtminstone inte gjort det under VM, men kan fortfarande riva upp vilket försvar som helst, vilken dag som helst i veckan. Lagkamrat med Andreas Palicka i PSG.

Thibaud Briet (Nantes)

Det stora framtidshoppet i det franska laget. Trots sin unga ålder har Briet redan fått förtroende att spela trea bakåt. Inledningsvis under VM spelade han nästan bara bakåt, men har jobbat sig in i mästerskapet framåt och den här grabben kan verkligen skjuta. Lagkamrat med Linus Persson i Nantes.

Mittnior

Nedim Remili (Vive Kielce)

Har gått från att vara en spelare som knappt tittar mot sina lagkamrater till att bli en speluppläggare av rang. Tar betydligt mer helhetsansvar nu än han har gjort tidigare – nu drar Remili på sig bevakning och levererar efter det fina passningar istället för att enbart gå på eget avslut. Lagkamrat med Elliot Stenmalm i Kielce.

Kentin Mahé (Telekeom Veszprem)

Som en varmkorv och en köpp kaffe – funkar alltid i alla lägen. En vinnare ut i fingerspetsarna som sprider mycket positiv energi till det franska laget. Det går nog inte att bli mer allround än Mahé, som kan dominera på samtliga positioner på nio meter och dessutom hantera vänstersex på ett fint sätt. Lagkamrat med Andreas Nilsson i Veszprem.

Högernior

Dika Mem (FC Barcelona)

Världens bästa högernia och det är egentligen inget snack om saken (även om Mathias Gidsel naturligtvis är sensationellt bra). Kan man göra mål på helt eget initiativ från inget läge alls och ändå få det att se löjligt enkelt ut – då har man klass. Det är bara att kolla noga när Mem driver boll från eget försvar hela vägen upp i anfall. Det blir inte mycket vackrare än så. En riktig superstjärna. Lagkamrat med Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård i Barcelona.

Melvyn Richardson (FC Barcelona)

Här snackar vi elegant högernia/mittnia som kan hantera det mesta. Framförallt är han hal som en ål. Ställs han mot ett defensivt försvar plockar han fram sitt underskattade skott och finns inte skottläget kan han definitivt agera framspelare istället. Hade varit given etta på positionen i väldigt många andra landslag. Lagkamrat med Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård i Barcelona.