EM 2020: Inför Sverige – Slovenien

Svenska fans. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Om några timmar kan Sverige vara klar gruppetta och vidare till huvudrundan med två poäng. Men då måste de först brotta ner ett passningssäkert Slovenien med en bjässe på linjen.

Brr, en rysning gick genom kroppen när man tänker på att Sverige kan säkra sin tvåpoängsbiljett till huvudrundan redan ikväll – om Sverige vinner över Slovenien och Schweiz slår Polen.

Då måste blågult tråckla sig förbi Slovenien med en svensk legendar på tränarbänken i Ljubomir Vranjes. Till sin hjälp har Vranjes ett spelskickligt lag där mittnior finns i överflöd. Vi går igenom några av styrkorna som finns i det slovenska lägret.

Mittniorna:
Dean Bombac (Pick Szeged), Miha Zarabec (THW Kiel) och Rok Ovnicek (HBC Nantes) är tre spelare som behärskar tempoväxlingar, inspel och egna avslut och kan på egen hand ändra matchbilder. Frankrike tittar nog drömmande mot det överflöd av mittnior som finns i Slovenien – där till och med Final 4-mästaren Stas Skube hålls utanför laget. Och trots att trollgubben Dean Bombac ser ut som en vristvrickad joggare i hemspelet emellanåt så finns det stor kreativitet framåt.

Bjässen på mittsex:
Blaz Blagotinsek. Mittsexan som delar linjesyssla med Andreas ”Stycket” Nilsson i ungerska Veszprem. Nilsson är ett rejält stycke med sina 197 cm och 110 kg. Blaz Blagotinsek klockar in på 202 cm och 120 kg. Bara så att ni får ett hum om vad som väntar.
”Han är svår att ta sig runt”, sa Nilsson om sin lagkamrat inför matchen. Polackerna hade också svårt att ta sig runt 25-åringen från Celje i första matchen, där Blaz hängde dit fem bollar.

Tränaren:
Det ska bli oerhört intressant att se hur Ljubomir Vranjes tar sig an uppgiften att möta sitt Sverige i sitt Göteborg med sitt nya lag Slovenien. Vranjes tog över Slovenien så sent för en månad sen, då dåvarande demontränaren Veselin Vujovic fick lämna posten. Förra gången som Vranjes mötte Kristján Andrésson och Sverige var när ”Ljubo” coachade Ungern i VM 2019, då vann Sverige med 33-30.
Har Vranjes lärt sig tillräckligt från den matchen, och om sitt nya lag, för att revanschera sig?

Historik:
Handbollslandslaget har gått igenom de senaste mötena mellan Sverige och Slovenien. Såhär står det på landslagets hemsida:

”Sverige har besegrat Slovenien tio gånger på de 17 matcher som lagen har spelat mot varandra. Slovenerna har vunnit fem matcher och två har således slutat oavgjorda. Målskillnaden är 463–453 i svensk favör.

Senaste mötena var 2016 då de möttes tre gånger – först i EM i Polen (23–21 till Sverige), sedan i OS-kvalet i Malmö (24–23 till Sverige) och sedan i OS i Rio de Janeiro (29–24 till Slovenien). Jerry Tollbring (6), Johan Jakobsson (5) och Lukas Nilsson (5) var Sveriges bästa målskyttar i senaste mötet med Slovenien.”