Matyas Györi – Ungerns debutant äntligen i EM

Även Ungern har fans i Malmö Arena. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

En match och en vinst. Ungerns insats mot Ryssland utgjorde dessutom debuten för Matyas Györi i niometerslinan. – Äntligen, utbrister han.

– Jag har missat tre turneringar. En gång för skada, en gång för att jag blev sjuk. Så ja, det är trevligt att vara här, fortsätter han.

Ljubomir Vranjes får mycket uppmärksamhet i dagarna. I Ungern var han mannen som trodde på Györi bland spelfördelarna inför förra EM (2018).

Men det blev inget Europa-äventyr den gången för landslagslöftet. Korsbandsskadan en månad innan mästerskapet satte stopp, Györi har tagit karriären genom tre knäoperationer för att bli startspelare i den poänggivande premiären i Malmö.

Han kom inte i skymundan utan skred direkt till handling – mål och assist redan i de första anfallen.

– Jag spelade med energi och en bra känsla. Under uppvärmningen grät jag nästan eftersom det kändes så stort. Min första turnering, säger han med lite distans till intrycken.

Györi, som var härförare för U-landslagen för några år sedan, kan börja smaka på de stora matcherna.

Med en skadefri höst kommer niometaren i bra form från Tatabanya, där han tillbringar klubbvardagen på lån från Veszprem.

– Veszprem är en storklubb, jag återvänder gärna dit. Men det finns många möjligheter att spela handboll i Europa, säger inspirationsliraren om framtidsplanerna.

För närvarande uppskattar han skyltfönstret i EM, tremålsskytten mot Ryssland fick också slita med lagkamraterna.

Ungerns niometersuppställning spelar EM utan Richard Bodos skarpskytte, Mate Lekais rutin och saknar ännu en ytternia i Gabor Ancsin.

– En dålig sak för laget, men vi som är här har en chans att visa upp oss och få mer tid ihop, säger Györi.

Och Rysslandsmatchen i stort, hur fungerade niometersspelet?

– Vi är ganska nöjda, samtidigt var det första matchen så det kan bli bättre.

Potentialen finns hos 22-åringen, inte minst med blicken mot nästa EM där Ungern är en av arrangörerna.

Györi och lagkamraterna är förstås inte klara med Malmö. Färska poäng är rätt recept inför de två betydligt tuffare motståndarna som väntar.

Först ut Danmark (måndag 20.30), ett mästarlag som har mer att bevisa.

– Innan turneringen tänkte vi att Danmark skulle slå alla i gruppen. Nu har de förlorat och alla börjar om. Vi måste kämpa mot dem i 60 minuter, säger Györi.

– De har starkt skytte och ett antal snabba kantspelare och spelar nästan på hemmaplan, fortsätter han.

– Samtidigt kan vi också dra nytta av fansen. Det var 9 000 på läktaren som såg vår match, alla var inte för Ungern men de var där och bidrog.