ANNONS

Danska tränarkåren vill ha Ligalandslag – men förbundet säger nej

I Danmark pågår just nu en debatt angående utvecklingslandslag som delar förbundet och klubbtränarna, rapporterar TV 2 SPORT.

Sverige har sedan en tid tillbaka satsat på så kallade Ligalandslag för både damer och herrar. Det kan även kallas utvecklingslandslag eller B-landslag och ska fungera som ett steg mellan U21-nivå och A-landslag. En chans att växa in i det ordinarie landslaget.

För blågults del har det redan burit frukt. I maj 2017 samlades herrarnas Ligalandslag för första gången och där fick spelare som Linus Arnesson, Hampus Wanne, Philip Henningsson och Tobias Thulin chansen att visa upp sig. Spelare för gamla för U21-landslaget och som tidigare hade hamnat i glappet mellan landslagen. Alla fyra var som ni känner till senare med i EM 2018 i Kroatien.

Norge och Frankrike är två andra nationer som har liknande upplägg och nu höjer de danska klubbtränarna sina röster i frågan. Enligt TV 2 SPORT, som kontaktat 9 av 12 tränare i damernas högstaliga, önskade hela 8 stycken att det fanns ett utvecklingslandslag även i Danmark.

– Jeg er ærgerlig, og det gør ondt i mit håndboldhjerte at se, at så stort et potentiale ikke bliver udnyttet pt., säger FC Midtjyllands Kristian Kristensen till TV 2 SPORT.

Enligt det danska handbollsförbundet finns två orsaker: ekonomi och kvalitet.

– Som situationen er lige nu, er der flere ting, der taler for, at der ikke skal komme et helt udviklingslandshold. Det ene er økonomi, men det andet er også den base, der er. Jeg synes simpelthen ikke, at der er bredde i dansk kvindehåndbold til at lave et udviklingslandshold. I hvert fald ikke, hvis det skal træne parallelt med et dansk landshold, säger Morten Henriksen som är sportchef på det danska handbollsförbundet till TV 2 SPORT.

Ämnet diskuteras även i den danska podcasten TV 2 Håndbold, som ni kan lyssna på här:

Podcast: Derfor skal Danmark have et B-landshold

LÄNK: Ligatrænere vil have nyt landshold: – Det gør ondt i mit håndboldhjerte

ANNONS
ANNONS