Carlsbogård om hösten, skadan och stora VM-rollen

Jonathan Carlsbogård. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Sverige går in i VM utan några större förväntningar på sig. En av spelarna i det ”nya Sverige” är Jonathan Carlsbogård. Lemgo-spelaren berättar för Handbollskanalen om hösten i klubblaget, den tunga skadan och den förmodat stora rollen han får i Sverige under VM.

Det är onsdag och landslaget bjuder in till digital pressträff inför den inledande gruppspelsmatchen mot Tjeckien, förlåt Nordmakedonien. Jonathan Carlsbogård berättar att det har varit händelserika 24 timmar.

– Det har varit hur mycket som helst som har hänt. Jag har aldrig varit med på mästerskap innan så jag har inte mycket att jämföra med, men det har varit otroligt händelserikt. Först buss från flygplatsen för att göra massa tester, sen till hotellet för att göra nya tester och sen middag för att efter det få svar på test och hinna träna lite. Och så byte av motståndare på det, säger Carlsbogård till Handbollskanalen.

– Det är nästan så att man glömmer handbollen emellanåt.

Förra säsongen fick Jonathan Carlsbogård sitt stora genombrott i Bundesliga. TBV Lemgo-spelaren dominerade under i stort sett hela säsongen och blev uttagen i omgångens lag flera gånger. Han själv beskrev det som ett ”sjukt stim” i en intervju med Handbollskanalen. Även i år har det sett bra ut – på sju matcher har 25-åringen hunnit med att göra 24 mål och 28 assist. Dessutom har han varit bra bakåt, vilket inte minst hans sex blockerade skott visar.

– Jag håller inte riktigt med dig om att det har gått så bra, säger han. Jag känner att det har varit lite halvt sådär. Men det blir kanske så när man jämför med förra säsongen, det vore konstigt annars. Det har känts okej i spelet, men procenten på både skott och tekniska fel måste bli bättre, säger han självkritiskt.

Har du märkt någon skillnad i hur stort fokus motståndarlagen lägger på dig med tanke på din succé förra säsongen?

– Till viss del har det blivit lite större bevakning och lite extra fokus riktat på att stänga ner mig i vissa lägen. Målvakterna har kanske också varit lite mer pålästa när det gäller mina avslut, vilket betyder att jag måste ta det en nivå längre när det gäller allt.

Åkte på en tuff skada – endast spelat en match sedan dess

Hösten såg bra ut för den före detta Redbergslid-spelaren och han blev välförtjänt uttagen i det svenska landslaget för första gången inför matcherna Rumänien och Kosovo. Carlsbogård fick starta mot Rumänien och var riktigt bra – men så skadade han högerhanden och tvingades till vila en längre tid.

– Det var inte så kul så klart. Rehabiliteringen gick enligt plan, men jag hade hoppats hinna spela en match till i ligan. Nu hann jag bara spela en match innan ledigheten. Men det har känts okej, det var ändå ett benbrott så det får ta den tid det tar. Vi röntgade flera gånger för att se om det var läkt. Jag har fortfarande inte full rörelse och det är lite svullet, men när man vet att det är fullt läkt är det bara att ta det därifrån, säger han.

Jonathan Carlsbogård kommer att få en nyckelroll i det svenska laget. Sverige har de senaste åren fått fram mängder av skickliga offensiva niometersspelare, men får som kan leverera bakåt. Carlsbogård spelar trea bakåt och kan gå både som mittnia och vänsternia framåt.

– I klubblaget har jag spelat trea bakåt hela tiden. Jag försöker göra vad jag är bra på – det sköna är att det är ganska likt hur vi spelar i klubblaget och i landslaget. Jag vet vad det innebär att spela trea och är förberedd på uppgiften, säger han bestämt.

– Jag kan gynnas och få mer tid på banan eftersom jag kan spela trea bakåt. Det är en väldigt viktig del att ha med i sitt spel.

Inte en enda ungdomslandskap – nu dags för VM

Jonathan Carlsbogård är en få svenska niometersspelare under den senaste tioårsperioden som kan leverera på högsta nivå, både framåt och bakåt. Efter honom har det kommit fram flera liknande svenska spelare, däribland Eric Johansson (Guif) och Elliot Stenmalm (Redbergslid).

– Jag förstår jämförelsen. De är ganska unga bägge två och det är viktigt att de får med försvarspelet redan i den åldern de är. Det är fine att göra mycket mål och assist för att synas, men i det långa loppet är det bra att få med helhetsbilden. Det är viktigt att skolas in i tid i försvarspelet.

Jonathan Carlsbogård har inte gjort en enda ungdomslandskap – nu är han bara lite mer än 24 timmar ifrån att spela i sitt första mästerskap för Sverige.

– Det känns jäkligt coolt att få vara med och representera sitt land, så är det verkligen. Nu ska det bara bli kul att börja spela lite matcher igen, säger han med ett skratt.

– Jag tror att vi har goda möjligheter att göra det bra. Förberedelserna har varit som de har varit, men vi vet alla vad vi kan och vi har många duktiga individer.

Sverige möter Nordmakedonien imorgon med avkast 20:30.