Egypten blandade och gav – premiärseger trots allt

Yehia El-Deraa. Foto: J Crosnier

Förväntningarna på Egypten har varit höga inför VM och hemmanationen infriade delvis de förväntningarna i premiärsegern mot Chile. Egypten vann med 35–29.

Det blev VM-premiär till slut, något som trots allt inte varit helt givet med tanke på den rådande pandemin. Kvällens match spelades mellan Egypten och Chile och hemmanationen gick naturligtvis in som storfavorit i matchen.

Och visst såg det bra ut för Egypten, åtminstone i vissa delar av spelet. Det offensiva spelet var riktigt bra och flera spelare levererade på hög nivå, inte minst niometersspelarna Yahia Elderaa och Yahia Omar. Dessutom var kantspelarna otroligt effektiva matchen igenom och målvaktsspelet såg bra ut.

Vad var det då som inte fungerade? Försvarsspelet var verkligen inget att hänga i julgranen. I den första halvleken sårade Chile hemmanationen gång på gång genom att hitta in till linjespelaren. Egyptens mittblock blev kortspelet flera gånger och imponerade verkligen inte. Trots det var ställningen 18–11 till Egypten efter 30 minuter.

I den andra halvleken slog Egypten av på takten och visade att de behöver hitta jämnheten i sitt spel. Chile är absolut inte dåligt och så fort de fick vittring blev det lite spännande i den andra halvleken. När Chile reducerade till 23–28 med tio minuter kvar var det helt plötsligt lite match igen.

Egypten lyckades dock hålla undan och vinna med 35–29 och fick därmed en bra start på VM-äventyret.