Björgvin Pall Gustavsson: ”Har varit en märklig turnering”

Björgvin Pall Gustavsson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Björgvin Pall Gustavsson flyttar tillbaka till Island till sommaren. Utan att stänga dörrar till sitt landslag eller ett långt handbollsliv. Under EM uppskattar han entusiasmen från nästa målvaktsgeneration. – Det ger mig kraft och passion, säger han.

På den sista matchlediga dagen i huvudrundan bollar Island med tankar på smal semifinalchans och förhoppningar på OS-kval*.

EM är en bra bit på väg och spelarna har hunnit bo in sig på hotellet i centrala Malmö.

– Det har varit en märklig turnering. Vi kom hit en dag tidigare på grund av väderläget på Island och har varit här hela tiden. Det känns som en månad nu, med högt och lågt i matcherna, säger Gustavsson.

– Just nu handlar det bara om fokus, på varje träning och i varje sekund, att inte försvinna iväg. Det är ett tufft jobb, men det är vi som ska göra det. Vår styrka är att alltid vara väl förberedda.

Island slog tillbaka efter två förluster och tämjde Portugal senast. De två derbykamperna mot Norge (tisdag) och Sverige (onsdag) som återstår är med och avgör slutplaceringen. Näst bäst i Norden är helt klart inom räckhåll för önationen.

– De här lagen har vi mött många gånger genom åren, det känns som att vi stöter på varandra i varje mästerskap och i många träningsmatcher. På ett sätt ger det Island som land mer än vad det ger oss, vi känner spelarna väl och vet vad de går för.

Vad kan ni åstadkomma i de närmaste matcherna?

– Vårt problem tidigare i EM var nog att vi blickade för långt fram. Nu koncentrerar vi oss bara på Norge, ett av de bästa lagen i världen och en av favoriterna i turneringen. Det jobbet är tillräckligt för att ta upp tiden.

– Vi är underdogs men kommer att kämpa hela vägen, säger 34-åringen.

Det finns en del att läsa in som målvakt inför Norge?

– Ja, de har det allra bästa spelsystemet, Sagosen och tre bra högernior. Gøran Johannessen är explosiv och O´Sullivan tar fart i uppspelen.

Den oortodoxe keepern med över 200 landskamper har haft många starka stunder i EM. Den aviga spelstilen är inte helt lätt att överlista öga mot öga för skyttarna.

Islands målvaktsduo som startar upp 2020 innehåller också Viktor Gisli Hallgrimsson i ett avbrott från hans första liga-år utomlands (GOG i Danmark).

– Hallgrimsson är en fantastisk talang och mentalt stark. Han har fått komma in och ta hand om straffarna, det kräver mycket, berömmer Gustavsson.

– Just nu är han en bra backup för mig, om han får starta kommer jag att stötta honom till 100 procent. Han är en bra person, en typisk islänning som jobbar hårt och fokuserar på karriären, fortsätter han om 19-åringen som är på väg ut i karriären.

Själv har Gustavsson flytt hemåt i sikte – av helt andra skäl.

Han lämnar Skjern efter säsongen, kontraktet med Reykjavik-klubben Haukar över två kommande säsonger blev klart för ett par veckor sedan

– Jag gör det för min familj, vill att barnen ska växa upp med mor- och farföräldrar och få mer stabilitet i sina liv. Det fanns erbjudanden för andra klubbar, men jag gjorde en säsong med Haukar för några år sedan och kände att jag blev en bättre målvakt.

– Det kan hända igen för mig i den isländska ligan, säger Gustavsson som är en klippa för Island i sitt 13:e mästerskap.

– Jag spelar för landslaget tills jag inte behövs längre. Förhoppningsvis kan jag vara igång med handboll i tio år till.

Vad gillar du mest med den här upplagan av Island?

– Vi har verkligen en bred uppställning av spelare. En är 40, en känns som 15. Det är 20 års skillnad mellan oss och det är en stor fördel att ha det spannet, vi kan lära mycket av varandra, säger Gustavsson.

Han uppskattar också att de bärande spelarna slipper skador och fortsätter att tacka ja när landslaget kallar.

– Förra gången var jag äldst och nu är jag fjärde äldst. Jag blir bara yngre och yngre, ler målvakten.

Tisdag 18.15 Norge–Island
Matchen sänds direkt i TV6 och Viaplay.

* Sajten Team Handball News reder ut förutsättningarna för OS-kvalet i skrivande stund >>