Andreas Nilsson: ”Ungern är alltid farliga”

Istvan Gulyas, Ungerns förbundskapten. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Sverige går för en bra avslutning med Kristján Andrésson och hoppas på fler segrar än förluster i EM-summeringen. Ungern har högre ambitioner inför de sista dagarna i Malmö och en slipad taktik som kan göra skillnad.

Trots att Ungern är mindre profilstarkt än vanligt kan landet avancera i Europa, åttonde plats är toppnotering i EM-resultat hittills under 2000-talet.

Tisdagens två poäng kan ta Ungern ytterligare en bit på vägen mot Stockholm. I redan utslagna Sverige finns väl insatte mittsexan Andreas Nilsson, den enda blågula landslagsliraren med bostad i republiken efter Jonas Källmans adjö.

Även linjekämpen har slagits av Ungerns frammarsch i EM.

– Ingen trodde väl annat än att Danmark skulle gå vidare från gruppen. Ungern klarade sig, det imponerar stort på mig iallafall, säger han.

– De har bra spelare, även om två härförare (Mate Lekai och Richard Bodo) har fallit bort, fortsätter Nilsson och går in på delarna som fungerat bäst hos motståndaren.

– Deras försvar har stämt och målvaktsspelet (Roland Mikler) har varit riktigt bra.

Inom loppet av tre år har Ungern bytt förbundskapten fyra gånger. Spanjoren Xavi Sabate tog över efter landsmannen Talent Dujsjebajev 2016, året därpå fick Ljubomir Vranjes leda landslaget samtidigt som han styrde Veszprem i tränarposition.

– Vranjes slog Slovenien i kvalmatcherna till VM, påminner Nilsson.

– Ungern är alltid farliga, den här gången har de fått ihop det väldigt bra, fortsätter han.

Vid VM ifjor fanns Istvan Csoknyai vid rodret, det senaste bytet i somras gjorde Istvan Gulyas till huvudansvarig.

Dock inte ensam, Ungern leds av en respektingivande trojka där Chema Rodriguez och tidigare spelarikonen Laszlo Nagy delar på ansvaret.

Från utsidan känns rollfördelningen inte huggen i sten. Flitiga spekulationer gör gällande att den assisterande coachen Rodriguez bidrar stort med sin analytiska ådra. Isåfall en fortsättning på den spanska inriktningen som Sabate satte igång.

– Han (Rodriguez) har kommit in med taktiska aspekter och lite spansk stil i deras spel, det passar dem rätt så bra.

Rodriguez drar i trådarna, alltså?

– Det vet jag inte, alla gör ett gediget arbete. Jag känner Gulyas från min hemmaklubb, han var också min tränare en kort period. Oavsett har de verkligen fått det att stämma i det här mästerskapet, säger Nilsson.

Veszprem samlingspunkt för kvalitetsspelarna
Ungern gick bland annat hårt åt Danmark med offensivt försvar, Senast mot Slovenien fanns en bra bredd på nio meter och starkt samarbete med linjen.

Veszprem-kopplingen är tydlig, ledartrion har upp emot 30 spelarår tillsammans i storklubben. I den nuvarande truppen har många varit in om Nilssons lag, men det är bara andrakeepern Marton Szekely som har sin vardag i Veszprem i skrivande stund.

– Lekai hör dit också när han är med. Sen har Ungern många spelare som är igång utomlands, det finns en salig blandning, konstaterar Nilsson.

Den rejäle linjespelaren Bence Banhidi och högernian Zsolt Balogh med straffkompetens toppar målskyttet för Ungern i Malmö. I nästa led finns bland annat Zoltan Szita med kapacitet att vända tillbaka skotten.

Ungern står värd för nästa EM (2022), hur ser satsningen ut?

– Det är lite generationsväxling just nu, många i laget är unga och kanske inte har så mycket rutin. De bygger för fullt för hemma-EM.

Hur stort är handbollslandslaget i Ungern?

– Handboll är otroligt stort och det är mycket runtomkring med reportrar och mediateam som följer lagen individuellt. Framförallt för oss i Veszprem och Pick Szeged, men landslaget är ohyggligt stort, säger Nilsson.