Andrésson kan lämna innan OS – tre kandidater att ta över som förbundskapten

Kristján Andrésson. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Sportbladet och Johan Flinck kommer med avslöjandet att Kristján Andrésson kan lämna som svensk förbundskapten inför OS 2020 i Tokyo. Nu meddelar även Sportbladet att svenska handbollsförbundet har tre favoritkandidater att ta över som förbundskapten.

Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson har gjort ett stort jobb för svensk handboll och har bland annat hämtat hem ett EM-silver från Kroatien förra året. Prestationerna har gjort att Andrésson landat ett toppjobb som Rhein-Neckar Löwens tränare nästa säsong. Men det innebär förändringar i landslaget.

Andrésson vill inte dubbeljobba för att istället helt kunna fokusera sig på en uppgift i taget, vilket i sommar blir Löwen. Dessutom vill förbundet anställa heltidsanställa tränare. Så Sportbladet rapporterar att hemma-EM i januari, eller OS-kvalet i april, kan bli Kristján Andréssons sista tävlingsmatcher som förbundskapten.

Vilka är det då som kan ta över jobbet som svensk förbundskapten? Tre stycken klara favoriter finns det, enligt Flinck. De tre är två svenskar och en norrman.

Huvudkandidaten ska enligt Sportbladet vara den gammal storspelaren Magnus Andersson. Andersson tränar för närvarande Porto i Portugal och har tidigare tränat i Danmark, Sverige och Tyskland.

Den andra svenska kandidaten är också en forna spelargigant, Martin Boquist. Boquist arbetar som assisterande tränare med Kristján Andrésson i herrlandslaget för närvarande. Tidigare har han varit huvudtränare i VästeråsIrsta och Ricoh.

Den tredje är ett mer otippat namn, Glenn Solberg från Norge. Solberg gjorde 122 landskamper för Norge och var proffs i Nordhorn, Barcelona och Flensburg, bland annat. Som tränare har han haft ansvaret i St Hallvard, norska B-landslaget samt assisterat åt Christian Berge i norska landslaget.