Palicka: ”Norge är säkra på att de ska vinna EM”

Andreas Palicka. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Andreas Palicka var helt mörk i blicken när han mötte media dagen efter storförlusten mot Portugal. Men den rutinerade målvakten blickade samtidigt framåt mot vad som blir EM:s hittills tuffaste match – drabbningen mot Norge.
– Norge är säkra på att de ska vinna EM. För oss blir ledorden revansch och heder, säger Palicka till Handbollskanalen.

Andreas Palicka har gjort sig känd för att ha en enorm vinnarskalle, vilket inte minst hans gedigna meritlista vittnar om. Dagen efter debaclet mot Portugal brinner det i ögonen på 33-åringen.

– Matchen mot Portugal var en smärre katastrof enligt mig. Jag mår skit, det är inget att snacka om. Det är en blandad känsla av ilska, revanschlusta och att jag har väldigt många frågetecken om vad fan det var som hände, säger han och utvecklar.

– Vi låg ett steg bakom hela tiden, speciellt i andra halvlek. De gjorde en riktigt bra match, samtidigt som det var nattsvart för oss. Jag har inte sovit många timmar, vi har trots allt jobbat inför hemma-EM under fyra år och så blir det ett extremt stort antiklimax. Sällan under min karriär har jag varit med om att bli så utspelad som vi faktiskt blev. Jag använder många starka ord, men jag har varit med på den här nivån länge och det vi var med om är helt fruktansvärt.

Du känns som en person som alltid hittar bra sätt att motivera dig själv, hur motiverar du dig själv till matchen mot Norge?

– För oss blir ledorden revansch och heder. Enligt mig har vi redan förlorat det vi kan förlora och det är hedern. Så är det med ett sådant plattfall på hemmaplan. Nu ska vi möta EM:s starkaste lag, speciellt formmässigt. Därför måste svensk urkraft fram och vi ska göra allt för att ta två poäng.

Vad är det som gör Norge så bra?

– De utstrålar ett extremt starkt självförtroende. Det är absolut inget som vi inte kan störa, men de har en självsäkerhet nu i sin approach, även om det är en mask. Men just nu spelar Sander Sagosen en handboll som är fruktansvärt bra och de är säkra på att de ska vinna EM.

I Norge handlar mycket om Sander Sagosen och kontringar. Inte de lättaste bitarna att få stopp på, så klart.

– Men det här är en match som vi är vana att spela, till skillnad från den mot Portugal. En sak att ha med sig när man möter sju mot sex som mot Portugal är att försöka styra så att de skjuter skotten från ett eller max två ställen. Nu kom skotten överallt ifrån hela tiden, då tappar man sin feeling som målvakt, säger Andreas Palicka och avslutar.

– Norge spelar mer europeiskt och även om jag verkligen respekterar deras spelare så är det inga konstigheter där. Det är deras kontringsspel vi måste få stopp på, vilket vi inte har lyckats med de senaste åren, men det ska vi göra nu. Får vi till ett bättre anfallsspel med lite mer go – då har vi en chans mot Norge.