Danmark till semifinal efter tidernas rysare

Danmark firar. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Missade du kvällens kvartsfinal mellan Danmark och Egypten? Då missade du tidernas rysare. Danmark är klart för semifinal efter att Lasse Svan satt dit den avgörande straffen.

Hur ska man börja med att beskriva den här matchen? Det var kaos, dramatik och otrolig spänning. Vi skippar matchens första 59 minuter och börjar med det som hände på slutet av ordinarie tid.

Omar Yahia (som var otroligt vass hela matchen) gjorde 28–27 till Egypten och med 40 sekunder kvar var all press på Danmark.

Givetvis gjorde Danmark mål, detta efter stort slarv i Egypten där danskarna tryckte direkt på avkast och hemmanationen inte såg ut att vara vakna. För att göra saker ännu värre stod Egypten för ett felaktigt byte när de väl hade bollen och läge att avgöra matchen. Istället blev det utvisning och danskt anfall. Men Nicolaj Jacobsen tog en udda timeout som störde rytmen i anfallsspelet och förlängning väntade.

Väl där inledde Danmark bäst och när Niklas Landin räddade Ahmed El-Ahmars straff kändes det som att det psykologiska vägde över kraftigt till Danmark. Ställningen efter den första förlängningsperioden var 31–29 till Danmark och därmed var det stor press på Egypten istället.

Med en minut kvar satte Lasse Svan 34–32 och det såg ut som att segern var klar för Danmark, men Yahia reducerade till 34–33 och sedan blev det ny dramatik när Mikael Hansen skickade iväg bollen till Svan på kanten, men fick han iväg bollen innan domarna blåste av för passivt spel?

Domarna bedömde att de hann blåsa innan och därför fick Hansen rött kort och straff till Egypten i sista sekunden. Sanad klev fram mot Landin och gjorde mål. 34–34 och matchen gick in i en ny förlängning. Mycket ovanligt att se Hansen slarva på det sättet och känslan inför den andra förlängningen var fördel Egypten.

Elderaa gjorde första målet i den andra förlängingsperioden och när Hendawy sedan räddade Zachariassens svaga avslut hade Egypten chansen att gå upp i tvåmålsledning. Men då räddade Landin. Hendawy ville inte vara sämre utan räddade igen och inför den avslutande förlängningen var ställningen 35–34 till Egypten.

Den andra och sista förlängningen var mållös fram till att Elmasry i den sista sekunden delade ut en sen smäll på Gidsel – nytt rött kort väntade och straff till Danmark. Magnus Landin klev fram och satte dit den, stolpe in.

I straffläggningen såg det ut så här:

El Ahmar – miss
Jakobsen – mål
Sanad – mål
Landin – mål
Yahia – mål
Möllgaard – mål
Elderaa – mål
Oris – miss
Zein – miss
Svan – mål

Danmark vann till slut och spelar semifinal på fredag. Där väntar vinnaren i matchen mellan Norge och Spanien.