Tre punkter efter Sveriges seger mot Danmark

Tomas Axnér, Johanna Wiberg och Jamina Roberts. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Sverige vann träningslandskampen mot Danmark i Helsingborg. 34–30 var ett fint resultat för landslaget efter tre raka förluster i tidigare möten med danskorna. Här är Handbollskanalens tre punkter efter matchen.

Äntligen en seger mot Danmark

Efter tre raka förluster mot Danmark och ett – ur svensk synvinkel – gräsligt totalfacit lagen emellan, betyder nog det här resultatet en hel del. Trots att det var en träningsmatch.
Båda lagen saknade nyckelspelare nu och Danmark, som till stor del levde på sin aggressivitet under EM-slutspelet förra året, visade inte samma nivå i Helsingborg.
Sverige lyckades täppa till ytorna centralt, efter att Rikke Iversen fått alltför stort spelrum under inledningen av matchen och framåt var det varierat och kreativt och många spelare som tog för sig. Det ska bli intressant att följa returen.

Jamina Roberts och Nathalie Hagman

Det var många av de lite mindre rutinerade spelarna som visade framfötterna under sina kortare inhopp, men i dag riktades rättmätigt strålkastarljuset mot Roberts – årets spelare i svensk handboll – och jubilaren (200 landskamper) Hagman. De har varit med ett tag nu och vilka kulturbärare och internationella stjärnor de är. Samspelet till 6–6 värmde särskilt mycket.

Axnérs förlängda kontrakt

Tomas Axnér och Johanna Wiberg blir kvar vid rodret till 2026 och det borde ge dem en viss arbetsro. Det är lätt att tycka om dem och deras landslag – och de har varit och nuddat vid resultaten. Men inte riktigt nått ända fram. Det kommer å andra sidan alltid att handla om små marginaler på den nivån. Om två veckor lottas EM-kvalet och i november kan vi se fram emot ett VM på hemmaplan.