Sverige fick revansch mot Danmark – vann med fyra bollar

Svenska spelare jublar efter segern mot Danmark. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Sverige vann den första ronden i dubbellandskampen mot Danmark. Det blev en målrik tillställning i Helsingborg och Sverige vann till slut med 34–30.
– Vi har inte så många landslagsdagar ihop så att vi får möta ett danskt lag med många bra spelare, det ger oss såklart jättemycket, säger Nathalie Hagman till SVT efter matchen.

Senast Sverige mötte Danmark var i EM förra året. Någon som minns den matchen? Det var den gången det svenska anfallsspelet knöt sig fullständigt i den första halvleken och paussiffrorna skrevs 5–13. Sverige kom tillbaka i den andra halvleken men förlorade med två bollar.

Kvällens möte hade en tydligare vänskapskaraktär och den danska försvarsmuren var betydligt snällare än senast det begav sig. I inledningen hade Sverige problem med att få tag på Rikke Iversen på linjen och Anne Mette Hansen fick lite för mycket tid på sig.

Men Sverige var löpvilliga och fick igång kontringarna med Nathalie Hagman – som firade sin 200:e landskamp – i spetsen. Strax före pausen tappade de ett litet försprång, men lyckades ta tillbaka det i slutminuten. Svensk pausledning med 18–16.

”Skapar självförtroende”

Båda lagen bytte friskt och lät flera spelare få chansen. Sverige bytte in Tyra Axnér (som fick sitt genombrott i den andra halvleken i just den där EM-matchen som omnämns i inledningen) och hon visade några glimtar under sitt korta inhopp. Jennifer Johansson var energisk och säker i sina lägen, Olivia Löfqvist jobbade hårt och Nina Koppang fick till flera fina sekvenser i den andra halvleken.

Sverige drog ifrån, mycket tack vare försvarsspelet, som var aktivare än Danmarks. Jamina Roberts, Jenny Carlson och Emma Lindqvist styrde det mesta i anfallsväg och såg till att det blev en svensk seger. De bröt därmed sin tre matcher långa förlustsvit mot Danmark.

– Oerhört skönt. Vi känner varandra väldigt väl, många spelare i samma klubblag. Vi förlorade sist mot Danmark och allt handlar om att skapa självförtroende att vi kan vinna mot ett bra lag som Danmark, säger Nathalie Hagman till SVT efter matchen.

Sverige – Danmark 34–30 (18–16)

Sverige: Nathalie Hagman 6, Jenny Carlson 6, Linn Blohm 5, Jamina Roberts 4, Elin Hansson 4, Jennifer Johansson 3, Carin Strömberg 2, Emma Lindqvist 2, Tyra Axnér, Nina Koppang.

Danmark: Kristina Jørgensen 6, Anne Mette Hansen 5, Trine Østergaard 3, Rikke Iversen 3, Emma Friis 3, Line Haugsted 2, Simone Cathrine Petersen 2, Sarah Iversen 2, Elma Halilcevic, Louise Burgaard, Kathrine Heindahl, Julie Scaglione.