Spelarna hade tvingats sluta med handboll – då mixade Höfers sitt F15-lag

HK Höfers F15. Foto: Privat

Pandemin satte sina klor i HK Höfers och mängder av barn och ungdomar såg ut att tvingas sluta spela handboll. Då mixade HK Höfers sitt F15-lag och behöll därmed flera spelare.
– Vi ville inte att de skulle sluta spela, handboll kan ju vara det enda de har, säger Anna Baldesjö, en av tränarna i F15-laget.

HK Höfers hade redan, precis som flera andra klubbar runt om i landet, tappat tjejer och killar under pandemin. Spelare som helt enkelt valde att sluta spela handboll. Inför årets säsong var det tunt på spelarsidan i den lilla klubben från Färgelanda, men då tog de till en kreativ lösning för att behålla så många spelare som möjligt.

– Inför årets säsong hade vi precis tillräckligt med spelare för att kunna ha lag i både F15 och P15. Men precis innan vi skulle dra igång var det fler som hoppade av och då stod vi med sju tjejer och fyra killar som vi visste skulle fortsätta spela, berättar Anna Baldesjö för Handbollskanalen.

– Jag ville inte att de skulle sluta spela, handboll kan ju vara det enda de har. Jag hörde av mig till Kroppskultur och fick höra att de hade två killar födda 2008, en tränade med 07:or och en tränade med 09:or. Sen ringde jag till HF Väst och berättade hur vår situation såg ut och frågade vad vi kunde göra för att få barnen och ungdomarna att fortsätta spela handboll.

Nästa steg blev att försöka få tag på en dispens för att killarna skulle kunna spela med F15-laget. Enligt Svenska handbollförbundets regler får killar och tjejer spela tillsammans helt fritt upp till 11 års ålder men mellan 12-19 år behöver man ansöka om dispens för att få spela med ett mixat lag i seriespel. Detta söktes och beviljades av HF Väst.

– På den vägen är det. Efter det kallade vi till föräldramöte där vi berättade för alla att vi som mest kommer att ha två killar på plan samtidigt. Alla blev jätteglada. Det här är ju ett litet samhälle vi bor i och alla känner varandra. Tjejerna och killarna går i flera fall i samma klass och har vuxit upp tillsammans.

– Vi var lite oroliga från början hur det skulle gå och vad vi hade gett oss in på, men vi hade så kul den här säsongen. De har verkligen vuxit tillsammans och tagit hand om varandra.

HK Höfers F15.
Foto: Privat

Utifrån är det lätt att tro att beslutet att blanda tjejer med killar i den åldern inte hade tagits emot särskilt väl på alla håll, men så verkar det inte ha varit i Höfers.

– Det var inga konstigheter alls. De är vana vid att hänga med varandra. Tjejerna tyckte väl att killarna var lite jobbiga i början, men sen hade de kul tillsammans. Killarna var så pass införstådda med att vi var tvungna att pussla ihop lösningar för att få ihop det. Och de var tacksamma att de kunde fortsätta spela handboll.

– I sista matchen var det så tydligt hur långt de hade kommit. Många var väldigt ledsna och då sa kilarna att vi måste göra något för tjejerna för att få dem på bra humör. Det visar hur fint de tar hand om varandra, säger en märkbart rörd tränare.

Hur påverkar det utvecklingen hos de här killarna och tjejerna, både som personer och som spelare, att de får träna och spela match tillsammans?

– Jag tror att man kan ge och ta väldigt mycket av varandra. Tjejerna är kanske lite mer mogna och de har killarna dragit fördel av, att de inte kan fjanta runt alltid. Sen är tjejer lite mer försiktiga medan killar mer tar för sig, något tjejerna har snappat upp. De lär av varandra helt enkelt.

Utmaningen med att ha tillräckligt med spelare är knappast unikt för HK Höfers. Ändå är det ovanligt att klubbar mixar sina lag.

– Det sticker ju ut lite och är en speciell lösning. Man ska ju helst inte sticka ut, så är det ju. Vi bor i Sverige och där ska det vara som det alltid har varit. Men det här har fungerat jättebra. Nu har vi bevisat att det fungerar högre upp i åldrarna än den standard som förbundet har satt. Men jag är jättetacksam att förbundet vågade tro på vår lite galna idé.

Vad är det bästa med att ni mixade era lag?

– Att våra ungdomar fick någonstans att spela handboll, det är helt klart det bästa. Vi struntade inte bara i det utan vi gav dem en chans att spela handboll ett år till i vår klubb, avslutar Anna Baldesjö.

LÄNK: F15 väst 2 nordväst