Tomas Axnér: ”Vi fick en jämn och tuff match”

Sveriges förbundskapten, Tomas Axnér. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN.

Sverige hämtade upp ett 5-målsunderläge under de sista tio minuterna i genrepet mot Tjeckien och matchen slutade oavgjort, 26–26 (12–12). Tomas Axnér var inte nöjd med spelet men han tror att matchen kommer att vara en nyttig erfarenhet att ha med sig inför EM-premiären. 

Det var ett Tjeckien som bjöd på betydligt bättre motstånd i söndagens match i Brinova Arena i Karlskrona, jämfört med den för två dagar sedan. Sverige hamnade på efterkälken direkt och fick jaga under stora delar av matchen.

– Jag tycker att vi har en ganska svag skärpa i avsluten. Vi spelar oss faktiskt fram till ganska bra lägen, som vi behöver göra mål på, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till Handbollskanalen efter matchen.

– Vi står okay bakåt. Vi kopplar på fullt de sista tio och då gör dom bara ett mål. Men det är slarv i andra fas och för många tekniska fel. Vi går inte på mål och vi kommer att möta ganska snarlikt motstånd i två gruppspelsmatcher i EM, så på det sättet var det nog ganska bra att få känna på det också, när vi inte gör det vi ska.

”Lite mer gå-handboll”

Tanken bakom att möta just Tjeckien i de två landskamperna, var att Sverige skulle få spela mot ett liknande spel som det som Serbien och Slovenien spelar.

– Ja, även om det inte är ett lag från Balkan så är det en ganska snarlik handboll som de lagen som vi kommer att möta. Lite mer gå-handboll, även om Tjeckien faktiskt tryckte på rätt bra i dag,

Han utvecklar:

– Tjeckien har snarlika spelare som de har på niometer, som Jerabkova, som är bra med skott på distans. Om vi står länge i försvaret så kommer det ett slumpskott som hon är otroligt skicklig på. Så på det sättet så var det bra att vi fick möta den här typen av motstånd, och vi ser också hur det ser ut när vi kan springa sönder ett sådant lag, som vi gjorde i match 1 (som Sverige vann med 36–20).

Som tränare, föredrar du en sådan här match framför den ni fick i fredags, då det kanske gick lite väl enkelt?

– Ja det gör jag nog. Jag tror att det är ganska bra att bli påmind om sin dödlighet. Vi hade två ganska stabila segrar mot Brasilien och sedan en första match här som var klang och jubel. Så på med blåkläderna igen och förstå vad det handlar om, det tror jag var bra för oss.

Vad tar du med dig från det här genrepet?

– Jag tar med mig att handboll är en kampsport och att handboll är en sport där man inte vinner om man går på halvfart. Och att vi också fick en jämn och tuff match. Vi coachade hårt de sista tio minuterna och vi hämtade in ett femmålsunderläge. Det var positivt och det tar vi med oss. Vi hade ett skulderblad i golvet och lyckades ändå få remi. Så det var jag nöjd med.

”Har en ganska klar bild”

Tycker du att det är någon som sticker ut och ger dig ett positivt besked i dag?

– Inte någon som sticker ut… Det skulle vara Emma Lindqvist i så fall. Jag tycker att hon gör en riktigt bra match. Anna (Lagerquist) återigen bakåt såklart, men i övrigt så tycker jag nog att vi kan plocka ut lit mer av samtliga. Och nu valde vi också en ganska passiv coachning. Så det är klart att när man inte har garden uppe, så ligger det också på ledarna att se till att alla är på plats. Så det får jag ta på mig också, att det inte var hundra procent påslaget.

I morgon presenterar Tomas Axnér sin EM-trupp. Den nuvarande, med 21 spelare, ska trimmas till 18. Tre spelare kommer alltså att bli kvar i Sverige.

Väntar några svåra timmar nu, eller har du truppen klar?

– Vi ska ta en sväng till, jag och Johanna (Wiberg), och Foppa (Thomas Forsberg) som är målvaktstränare, och våra analytiker också. Så ska vi se om vi har samsyn. Sedan är det såklart jag och Johanna främst som har sista ordet. Men vi har väl en ganska klar bild av vilka spelare vi vill åka med och vilka vi vill ha som reserver på hemmaplan.

Tomas Axnér presenterar EM-truppen i morgon (måndag) klockan 10.00.