Emma Lindqvist: ”Det är där vi är som bäst”

Emma Lindqvist i genrepet mot Tjeckien. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN.

Emma Lindqvist fick mycket speltid i genrepet mot Tjeckien. Hon blev utsedd till matchens lirare och hyllades av förbundskaptenen efter matchen. ”Plåster på såren”, säger lagspelaren Lindqvist, som hellre hade vunnit. 

Mästerskapsdebuten kom i VM i Japan 2019. Nästa veckas EM-premiär mot Serbien blir starten på det femte mästerskapet för Emma Lindqvist. I genrepet mot Tjeckien, i Karlskrona, fick hon mycket speltid och var den av de svenska spelarna som höll högst nivå.

– Jag är glad att vi kommer härifrån med ett likaresultat. Det är klart att det är delar i matchen som vi ska göra mycket bättre. Jag vet inte hur många tekniska fel vi har, så vi ska hem och titta video och analysera och se vad vi kan lära oss av det som vi inte gör bra i dag, säger hon till Handbollskanalen efter matchen.

Sverige halkade efter direkt i inledningen och det dröjde inte länge förrän Lindqvist byttes in. Försvarsspelet blev bättre med Lindqvist, Anna Lagerquist och Linn Blohm och Sverige kunde komma ikapp.

– I början av båda halvlekarna blir vi lite glesa och tappar i försvaret. Det gör att de får lite lätta mål och sedan när vi väl får försvaret att funka så kastar vi bort bollen. Så där är nog några små detaljer som vi kan fixa, som gör att det kommer att se bättre ut. Det hade nog mer liknat den förra matchen om vi fått till det, säger hon.

Viktigt för stämningen

Lindqvist spelade större delen av matchen, både i försvar och anfall, och hon utgick en hel del från högernio. När lagen möttes i Kalmar i fredags vann Sverige med 36–20. Då var kontringsspelet en klart avgörande del.

– Precis. Jag tror att Tomas (Axnér) sade att det var uppemot 15-16 kontringar i förra matchen och nu tror jag att vi är uppe på fem, om ens det. Det är där vi är som bäst och vi vill ha många kontringar, men då behöver vi göra det andra bra först också.

Söndagens match slutade 26–26 och Lindqvist gjorde tre mål, ett par av dem efter fina genombrott.

– Jag har väl några lägen när jag kan gå hårdare mot mål, där vi vet vilka deras svagaste försvarsspelare är. Men samtidigt, vi kommer härifrån med ett likaresultat, så det blir en bättre stämning än om vi hade förlorat, säger hon och fortsätter:

– Första halvlek tycker jag att det kändes bra. Det är väl två-tre gånger i andra halvlek där jag ska ha dem bättre på utsidan och jag skapar någon straff. Vi ska hem och titta på hur vi ligger i positionerna så att vi kan hjälpa varandra bättre.

”Behöver göra topprestationer i alla matcher i EM”

Efter matchen lyfte förbundskaptenen, Tomas Axnér, fram Lindqvists prestation och hon utsågs dessutom till matchens lirare.

– Det är kul att någon tycker att man gör det bra. Men jag hade hellre gått härifrån med en 10-målsvinst och inte blivit utsedd till matchens lirare. Men det är absolut plåster på såren, säger hon.

Sveriges första match i EM kommer att spelas mot Serbien på fredag. Men förberedelserna inför den matchen påbörjas först i morgon.

– Ledarna har kanske börjat tänka och klippa, men vi spelare har haft fullt fokus på träningar, att utveckla vårt spel och på Tjeckien. Så Serbien har vi inte kommit så långt på faktiskt. Men vi kommer att behöva göra toppmatcher och topprestationer i alla matcher i EM för att vi ska kunna vinna.