Sverige vann ett spännande första möte mot Ryssland

Sveriges Sofia Hvenfelt under träningsmatchen mellan Sverige och Ryssland den 22 mars 2019 i Eskilstuna. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

En jämn och A-lagsbetonad träningsmatch mot Ryssland i Eskilstuna slutade till slut med svenskt segerjubel efter vinst 27-24 (14-13)

Det var en rutinerad sjua som Signell ställde på planen i början. Bundsen började i mål, riktigt bra dessutom. Sen från vänster var det Mellegård, Roberts, Strömberg, Blohm, Hagman och Lundström.

Startuppställningen fixade upp Sverige till ledning med 9-7 efter en kvart genom en bred variation på vart avsluten kom från. Sen var det dags för byten där hela uppställningen skiftade mot Wall, Mässing, Lindqvist, Hvenfelt, Blomstrand och Ekenman Fernis.

Den nya sjuan hade inte samma flyt i spelet som den första men det fanns stunder av blixtar och dunder – dels vid kontringsmålet från Wall och hårdskyttet från Mässing. Åtta minuter fick andrauppställningen, som tappade till oavgjort, innan startspelarna gick in och tog tillbaka ledningen i halvtid med 14-13.

I den andra halvleken fick Jessica Ryde chansen i mål – och tog den och det mesta. Räddningarna gav Sverige fina uppspelsmöjligheter, som nyttjades, och blågult tryckte ifrån till ledning 20-15, där Hagman och Mässing var farligast framåt.

Båda lagen fortsatte att flitigt matcha sina förstauppställningar, med viss variation. Framförallt Ryssland använde sina stjärnor en hel del och knaprade sig tillbaka till 21-21. Främst var det de ryska genombrotten, niometeraren Ana Sen och målvakten Kira Trusova som ställde till det för Sverige.

I slutet av matchen förvandlades träningsmatchen verkligen till en tävlingsmatch och det var nervöst i Eskilstuna. Men en stark avslutning av Sverige säkrade segern med 27-24.

Trots att det var de rutinerade rävarna som drog det tyngsta lasset i Eskilstuna så är det säkert skönt för de nyare spelarna att starta matchhelgen, och det ”riktiga” landsagsäventyret, med en seger.

Sverige: Mikaela Mässing 9, Nathalie Hagman 6, Carin Strömberg 3, Linn Blohm 2, Olivia Mellegård 2, Marie Wall 2, Jamina Roberts 1, Mathilda Lundström 1, Hanna Blomstrand 1,

Ryssland: Ekaterina Litvinova 5, Anna Sen 4, Irinia Nikitina 3, Antonina Skorobogatchov 3, Yulia Markova 2, Elizateva Malashenko 2, Maria Sudakova 1, Kira Trusova 1, Anna Shaposhnikova 1, Iuliana Managarova 1,

Publik: 2284